Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Utečencov nezastavilo ani chladné počasie, do Európy prichádzajú v tisícoch
Zdielať na

Utečencov nezastavilo ani chladné počasie, do Európy prichádzajú v tisícoch

BUDAPEŠŤ, BRATISLAVA / Za posledných 24 hodín prišlo do maďarského Hegyeshalomu 10 vlakov plných utečencov. Hranicu do Rakúska tak podľa odhadov prekročilo viac ako 12-tisíc osôb. Na hraniciach v chladnom a upršanom počasí pomáhaju naši záchranári zo Slovenska spolu s profesorom Vladimírom Krčmérym. Bol tam s nimi aj štáb televízie JOJ.

Po ôsmich hodinách cesty z Chorvátska, ľudia z vlakov vystupujú von. Maďarská polícia migrantov okamžite začína organizovať. Na stanici sú dve slovenské záchranárske autá pripravené podať prvú pomoc a ťažšie prípady rozviesť aj do nemocníc.

"Policajti vyvedú imigrantov z vlakovej stanice s tým, že urobia koridor. My záchranári čakáme na tie najťažšie prípady. Väčšinou sa ľudia prihlásia sami, že majú nejaké zdravotné problémy," vysvetľuje záchranár a dobrovoľník Lukáš Gurtner.

Ťažké zdravotné problémy

Počas nakrúcania reportáže stretávame dieťa, ktoré je podchladené poriadne vyčerpané. Okamžite ho preto záchranári nakladajú do auta. Počasie na nálade nikomu nepridáva a hoci sa predpokladalo, že ochladenie migrantov zastaví, realita je presne opačná.

Presne medzi  Hegyeshalomom a Nickelsdorfom má majú stan aj naši slovenskí záchranári. "Dnes sme mali šesť diabetických kóm, mali sme infarkt, niekoľko pôrodov, ťažké zápaly pľúc u detí. Je to taký malý zázrak, že sme nezaznamenali ochorenie zo smrteľným následkom," hovorí Vladimír Krčméry z Vysokej školy svätej Alžbety, ktorý dodal, že slovenskí záchranári si mysleli, že 15. septembra bude posledný transport. Je už 11. októbra a transportov je stále viac.

Prílev migrantov

Migrantov zatiaľ nezastavilo ani chladnejšie počasie. Správy z Grécka a balkánskych krajín zatiaľ nenaznačujú, že by sa počet utečencov znižoval. Napríklad srbské úrady v nedeľu oznámili, že registračným strediskom pre utečencov v Preševe ​​na hranici s Macedónskom prešlo za posledných 48 hodín až 17 000 ľudí.

Práve títo utečenci smerujú cez Maďarsko ďalej na západ. Len v sobotu do Maďarska dorazilo 7 907 migrantov, z toho 7 894 z chorvátskeho územia, uviedla dnes agentúra APA.

Diaľkové vlaky na hlavnej železničnej trati spájajúcej Rakúsko a Nemecko nebudú kvôli prílivu utečencov a obnoveným hraničným kontrolám jazdiť najmenej do polovice októbra.

Stop utečencom

Oznámil to na svojich internetových stránkach nemecký železničný prepravca Deutsche Bahn. Podľa doterajších plánov mala uzávierka pre rýchliky medzi Salzburgom a Mníchovom skončiť 12. októbra, teraz bola predĺžená do 18. októbra. Obmedzený prevádzka je na trati od polovice septembra.

Hlavnú železničná trať spájajúcu Rakúsko s Bavorskom začali v septembri vo veľkom využívať migranti, ktorí smerovali z Maďarska do Nemecka. Nemecko preto 15. septembra dôležitú železničnú trať uzavrelo, aby zastavilo desaťtisíce ľudí, ktorí sa po tejto trase neorganizovane hrnuli na nemecké územie.

Cestu si nájdu

Davy utečencov si ale našli ďalšie cesty, ako sa do Nemecka dostať - či už s využitím iných regionálnych vlakových trás, po ceste alebo pešo. Do Rakúska stále prichádzajú utečenci zo susedného Maďarska po tisícoch.

V sobotu polícia spočítala, že do 19-tej večer prešlo hraničným prechodom Nickelsdorf 5 050 migrantov. V nedeľu ich podľa odhadov prídu ďalšie zhruba štyri tisícky, uviedla agentúra APA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy