Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svetová banka poskytne pôžičky krajinám, postihnutým utečeneckou krízou
Zdielať na

Svetová banka poskytne pôžičky krajinám, postihnutým utečeneckou krízou

LIMA / Prezident Svetovej banky v sobotu oznámil, že Svetová banka v spolupráci s Islamskou rozvojovou bankou ponúkne pôžičky krajinám, postihnutým záplavou utečencov zo Sýrie. Informuje dnes o tom agentúra DPA.

Jim Yong Kim takisto vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby spoločnými silami prispelo k stabilite v tomto nepokojmi zmietanom regióne. "Teraz musíme začať investovať do novej budúcnosti Blízkeho východu a severnej Afriky," vyhlásil. "Pokračovať v doterajšom smere už nie je viac možné."

Podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna sa v Sýrii a susedných krajinách nachádza viac než 10 miliónov ľudí, ktorí urgentne potrebujú humanitárnu pomoc. "Počet utečencov sa vyšplhal k viac než 4 miliónom. Je to strašná situácia," povedal Pan Ki-mun.

Najhoršia kríza

Generálny tajomník OSN takisto vyzval krajiny sveta, aby pomohli znížiť tlak na Libanon a Jordánsko, ktoré čelia neustálemu náporu utečencov cez ich spoločnú hranicu so Sýriou.

Kim uviedol, že v regióne muselo opustiť svoje domovy 15 miliónov ľudí. "Je to tá najhoršia utečenecká kríza od čias druhej svetovej vojny," povedal prezident Svetovej banky.

Silidárna daň

Nemecká Vláda vedie s Európskou komisiou neformálne rozhovory o zavedení určitej formy európskej solidárnej dane, z ktorej by sa financovala časť výdavkov súvisiacich s utečeneckou krízou. Informoval o tom nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Nový poplatok by mohol mať napríklad formu prirážky k dani z pridanej hodnoty. Tento dodatočný výnos by potom putoval do rozpočtu Európskej únie.

Získané peniaze by potom EÚ využila napríklad na financovanie ochrany vonkajších hraníc EÚ. Časť peňazí by mala byt určená taktiež k zlepšeniu životných podmienok v krajinách, z ktorých utečenci prichádzajú, píše Süddeutsche Zeitung.

Ako vyzerala cesta 20-ročného Sýrčana Fausiho so svojou rodinou zo Sýrie za novým životom do Nemecka? Pozrite si autentickú reportáž Rasťa Striška, ktorý ich na ceste sprevádzal:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy