Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Letáky pre migrantov: dbajte na čisté toalety a plaťte za nákup
Zdielať na

Letáky pre migrantov: dbajte na čisté toalety a plaťte za nákup

Zdroj: SITA/ilustračné

BERLÍN / Utečenci ubytovaní v malej západonemeckej obci Hardheim dostali od radnice kontroverzné letáky so zoznamom pravidiel slušného správania. Podľa kritikov takéto poučovanie zaváňa rasizmom.

V Hardheime sa medzi 4600 pôvodnými obyvateľmi nachádza asi tisíc utečencov. Starosta Volker Rohm zo združenia Slobodní voliči sa preto rozhodol žiadateľom o azyl rozdať kódex správania.

"Milá cudzinka, milý cudzinec," začína list, ktorý vytvorili hneď v niekoľkých jazykoch. "Mnohí z vás zažili hrozné veci. Vojnu, ohrozenie života, nebezpečný útek cez polovicu sveta," znejú úvodné vety plné súcitu.

Náhle sa ale tón prudko zmení: "Nemecko je čistotná krajina a tak to musí ostať! Keď človek používa verejné toalety, je u nás zvykom ich po sebe zanechať čisté," pokračuje text.

Udržujte čistotu!

Nasleduje poučenie o tom, že keď si človek rozbalí tovar v supermarkete, treba ho zaplatiť. Po 22. hodine sa dodržuje nočný kľud. A nakoniec: "Svoju naliehavú potrebu vykonávame výhradne na toaletách, nie v záhradách a parkoch, ani za krami," píše sa v letáku.

Vlna kritiky

Hardheimské pravidlá slušného správania vyvolali v Nemecku búrlivú diskusiu. Vo štvrtok sa zrútila internetová stránka obce a telefón na radnici vyzváňal bez prestávky.



Starosta tento krok obhajuje a tvrdí, že reaguje aj na sťažnosti občanov. "Nie je to myslené ako šikana, ale má to uľahčiť spolužitie uchádzačov o azyl a miestnych obyvateľov," tvrdí Rohm.

Predsedkyňa rady pre utečencov Bádenska-Württemberska Angelika von Loeper to vidí inak. "Podľa môjho názoru to priživuje rasistické tendencie," upozornila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy