Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rakúsko nechce viac migrantov, vyhráža sa uzavretím hraníc
Zdielať na

Rakúsko nechce viac migrantov, vyhráža sa uzavretím hraníc

VIEDEŇ / Ak Bavorsko pribrzdí prúd utečencov z Rakúska, sprísni Viedeň kontroly na svojich hraniciach. Vyhlásila to v Luxemburgu rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitner.

Ministerka upozornila, že Rakúsko v prípade spomalenia utečeneckého prúdu môže začať hranice kontrolovať intenzívnejšie a vo väčšom rozsahu.

Zdôraznila ale, že treba počkať, aké opatrenia Bavorsko skutočne zavedie. Pokiaľ k nim pristúpi, bude Rakúsko nútené reagovať zodpovedajúcim spôsobom.

"Ak Bavorsko začne utečenecké toky spomaľovať, teda viac kontrolovať, potom bude musieť aj Rakúsko pristúpiť na spomalenie utečeneckých tokov a tiež začať intenzívnejšie a rozsiahlejšie kontroly," vyhlásila Mikl-Leitner. 

Ministerka už na konci septembra naznačila, že ak sa budú hromadiť utečenci pred rakúsko-nemeckými hranicami, ostane už len uzavretie hraníc, a to aj s pomocou silových zložiek.

Prísnejšie kontroly

Rakúsko je pre desaťtisíce utečencov poslednou tranzitnou krajinou na ceste do Nemecka. Príchod migrantov do Nemecka sa zrýchlil potom, ako sa nemecká kancelárka Angela Merkel 5. septembra vzhľadom na dramatickú situáciu so sýrskymi utečencami v Maďarsku rozhodla povoliť, aby do krajiny prišli tisíce neregistrovaných ľudí.

O týždeň neskôr zaviedol Berlín na hraniciach kontroly, na čo Viedeň reagovala dočasným posilnením hliadok na hraniciach s Maďarskom, Slovenskom, Slovinskom a Talianskom.

Pri rakúsko-slovenskom hraničnom priechode Berg v blízkosti Bratislavy ubytovali utečencov. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy