Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Hornom Rakúsku posilnila populistická pravica, pomohli jej migranti
Zdielať na

V Hornom Rakúsku posilnila populistická pravica, pomohli jej migranti

Zdroj: commons.wikimedia.org

LINZ / V regionálnych voľbách v rakúskej spolkovej krajine Horné Rakúsko získala pravicovo populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ) 30,4 percenta hlasov a skončila druhá hneď za víťaznou Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP).

Strana ÖVP oproti predchádzajúcim voľbám prudko klesla, rovnako ako až tretia Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) kancelára Wernera Faymanna. Vyplýva to z konečných výsledkov volieb. Veľký vplyv na rozhodovanie voličov mala podľa analytikov utečenecká kríza.

FPÖ oproti voľbám pred šiestimi rokmi počet získaných hlasov zdvojnásobila. Pre víťaznú ÖVP hlasovalo 36,4 percenta voličov, takže utrpela viac než desaťpercentnú stratu oproti predchádzajúcemu hlasovaniu.

Test nálady

Agentúra APA predpovedala, že sa po týchto voľbách na politickej mape Rakúska výrazne prejaví migračná kríza. Rakúski politológovia hlasovanie v Hornom Rakúsku pritom považujú za test nálady voličov v celej republike.

Štvrtinu svojich voličov stratila doteraz druhá najsilnejšia formácia SPÖ, ktorá si pripísala zisk 18,4 percenta. Štvrtí sú Zelení s podporou 10,3 percenta. Liberálna strana Neos neprekročila štvorpercentnú hranicu zaručujúcu preniknutie do krajského snemu; dosiahla len na 3,4 percenta.

Plot

O vládnu väčšinu v Linzi prišli strany doterajšej regionálnej koalície, teda ľudovci so Zelenými na čele s županom Josefem Pühringerom. Získavajú totiž 27 z celkových 56 mandátov. Na celoštátnej úrovni vládne koalícia ľudovcov a sociálnych demokratov.

Predseda FPÖ Heinz-Christian Strache nedávno požadoval, aby sa k ochrane proti nekontrolovanej migrácii na rakúskych hraniciach vystaval plot po vzore Maďarska.

Úspech chce zopakovať

Po oslnivom nedeľnom úspechu svojej strany Strache poradil Pühringerovi, aby demokraticky dosiahnutý výsledok bral vážne a ukončil izoláciu FPÖ. Ľudia podľa neho túžia po obsahovej zmene politiky, pretože v mnohých oblastiach ide vývoj dramaticky zlým smerom.

"Tento presvedčivý dôkaz dôvery voličiek a voličov prekonáva dokonca naše vlastné očakávania," prehlásil Strache, ktorý pôjde 11. októbra do viedenských regionálnych volieb ako hlavný kandidát svojej strany. Vyjadril nádej, že v metropole úspech zopakuje.

Téma utečencov

Podľa prieskumu spoločnosti SORA pre televíziu ORF zohrala v rozhodovaní voličov kľúčovú úlohu téma utečencov. Žiadna iná téma tak dôležitá podľa prieskumu pre voliča nebola.

Podľa šéfa poslancov ÖVP Reinholda Lopatku musia aj politici na spolkovej úrovni prevziať časť zodpovednosti za volebný výsledok v Hornom Rakúsku. Ústredná viedenská vláda podľa neho musia premýšľať, čo môže zlepšiť, zvlášť ak ide o komunikáciu o téme utečencov. Rakúsko je pritom jednou z hlavných tranzitných krajín pre utečencov, ktorí po desaťtisícoch mieria predovšetkým do Nemecka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy