Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Neporiadok po migrantoch spratávajú upratovacie čaty
Zdielať na

Neporiadok po migrantoch spratávajú upratovacie čaty

VIEDEŇ / Na viacerých miestach zostáva po utečencoch neporiadok, ktorý niekto musí odpratať. Nie všetci ale za sebou zanechávajú stopy nie úmyselne, niektorí sú natoľko vysilení, že ledva stoja na nohách.

Po migrantoch zostávajú na miestach, kde sa zdržiavali mokré deky, detské hračky či topánky. Neporiadok zostáva aj v okolí stanov. na zemi vidieť plastové fľaše, prikrývky či oblečenie.

Upratovacie čaty

Aby miesta po migrantoch dali do poriadku, pracujú v záchytných táboroch upratovacie čaty.

"Je to pre nás policajtov, i Červený kríž veľká výzva udržiavať poriadok. Nechávajú to ale ľudia, ktorí sú na smrť vyčerpaní," konštatuje hovorca polície v Burgenlande Gerald Pangl.

SITA

Utečenci odchádzajú veľakrát len s tým, čo majú na sebe. Migranti totiž nikdy nevedia, kedy presne po nich príde autobus, aby ich dopravil do Nemecka. Jeden batoh či karimatka by mohli zabrať miesto na sedenie určené pre ďalšieho utečenca.

Dva druhy prikrývok

Veľa z vecí preto migranti nechávajú na miestach, kde spali. Neznamená to, ale že veci doslúžili.

SITA

"Nakúpili sme dva druhy prikrývok - jednorazové a druhé také kvalitnejšie, ktoré zbierame a špeciálne čistíme, aby sa dali použiť pre ďalších," ozrejmuje hovorca rakúskeho Červeného kríža Tobias Mindler.

Poriadkumilovní utečenci

Migranti ale na zem hádžu aj odpadky, hoci sú k dispozícií smetné koše. Niektorým ale záleží na tom, aby miesto po nich nezostalo v dezolátnom stave.

"Čistíme a zametáme tu. Neporiadok je po nás a nechceme, aby tu zostal. Nikto nám to neprikázal, ani nás o to neprosil, upratujeme sami od seba," obhajuje sa Aref, utečenec z Afganistanu.

Po migrantoch zostáva neporiadok, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy