Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ďalší migranti prichádzajú, do Maďarska a Rakúska dorazili opäť tisíce
Zdielať na

Ďalší migranti prichádzajú, do Maďarska a Rakúska dorazili opäť tisíce

BUDAPEŠŤ/VIEDEŇ / Viac ako 6 600 migrantov dorazilo počas utorka do Maďarska. Väčšina prišla cez maďarsko-chorvátsku hranicu. S odvolaním sa na maďarskú políciu o tom informovala tlačová agentúra APA. Hranicu z Maďarska do Rakúska od pondelňajšej polnoci do stredy rána prekročilo viac ako 10 000 utečencov.

Pre plot, ktorý Budapešť v polovici spetembra dostavala na hranici so Srbskom, sa v súčasnosti väčšina migrantov putujúcich po takzvanej balkánskej ceste dostáva do Maďarska cez Chorvátsko.

Budapešť vypravuje od chorvátskych hraníc zvláštne vlaky, ktoré utečencov prevážajú do obce Hegyeshalom, odkiaľ pokračujú väčšinou peši do rakúskeho Nickelsdorfu.

Tisíce migrantov

Od stredy polnoci do ronných hodín rakúsko-maďarskú hranicu prekročilo cez 3 000 migrantov, ktorí do Hegyeshalomu priviezli dva vlaky. Počas utorka do Rakúska od východného suseda prišlo viac ako 7 000 utečencov, uviedol hovorca polície spolkovej krajiny Burgenland Helmut Marban.

Maďarská vláda medzitým schválila uvolnenie 370 miliónov forintov (viac ako 1,1 milióna eur) na pomoc neplnoletým utečencom, ktorí do krajiny prídu bez sprievodu. Vďaka peniazom by mali vzniknúť nové ubytovacie kapacity.

SITA

Búrlivá debata

V Rakúsku v stredu rozpútala búrlivú debatu informácia rozhlasovej a televíznej stanice ORF, že podľa zatiaľ tajnej vládnej analýzy bude musieť Viedeň v budúcich štyroch rokoch vydať na podporu žiadateľov o azyl až 12,3 miliardy eur. Podľa odhadov totiž tento rok o zayl požiada v alpskej republike 85 000 a budúci rok až 130 000 ľudí. Ministerstvo financií ale informáciu poprelo.

Nemecká organizácia na pomoc utečencom Pro Asyl v stredu varovala pred hroziacim drastickým zhoršením životnej situácie migrantov počas nadchádzajúcej zimy. Vyčerpaní utečenci môžu na balkánskej ceste počas zimy aj umrznúť, uviedol zástupca organizácie Karl Kopp. Vyzval zodpovedné európske úrady, aby usilovne hľadali ubytovacie kapacity, ktorý by pred nástupom zimy nahradili doteraz využívané stany.

Migranti obchádzajú hraničné priechody, do krajiny sa snažia dostať cez diery v plote, pozrite si reportáž Rasťa Striška:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy