Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rakúsko pohrozilo nasadením síl a uzavretím hraníc, kvôli migrantom
Zdielať na

Rakúsko pohrozilo nasadením síl a uzavretím hraníc, kvôli migrantom

VIEDEŇ / Rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitner v utorok varovala, že Viedeň by mohla použiť silu, pokiaľ sa v Rakúsku začnú hromadiť utečenci v dôsledku toho, že ich Nemecko prestane púšťať cez spoločnú hranicu na svoje územie. Politička ale zdôraznila, že krajina bude naďalej spolupracovať so svojím susedom v snahe migračný prúd urýchliť.

Johanna Mikl-Leitner znovu vyzvala k celoeurópskemu riešeniu migračnej krízy. "Musíme si uvedomiť, že pokiaľ nenastane európske riešenie, zostávajú len dve možnosti. Buď budeme postupovať rovnako ako doteraz, alebo skrátka budeme na hraniciach postupovať prísnejšie, čo tiež znamená s nasadením síl," vyhlásila ministerka.

"Potom budeme vídať zábery ako z Macedónska, toho si musí byť každý vedomý," podotkla Johanna Mikl-Leitner. Pokiaľ sa budú hromadiť utečenci pred hranicou, zostane už len jedna možnosť, a síce úplné uzavretie hraníc, varovala.

Ostrá kritika Macedónska

V Macedónsku vyvolal tvrdý postup macedónskej polície ostrú kritiku organizácií na ochranu ľudských práv. Použitie oslepujúcich granát a slzného plynu proti utečencom vyvolalo znepokojenie aj v OSN.

Rakúsky kancelár Werner Faymann povedal, že očakáva, že Nemecko bude naďalej prijímať sýrskych utečencov pred občianskou vojnou a že migranti budú cez hranice naďalej prevážaní zvláštnymi vlakmi.

Nemecké kontroly

Nemecko na spoločnej hranici s Rakúskom vykonáva kontroly, čo vedie k hromadeniu utečencov na rakúskej strane, najmä v Salzburgu. Drvivá väčšina migrantov, ktorí do Rakúska prichádzajú prevažne cez Maďarsko, má namierené ďalej do Nemecka.

Do Bavorska prišlo v septembri zatiaľ 179 000 utečencov, len v pondelok ich bolo desaťtisíc. Bavorský premiér Horst Seehofer povedal, že krajina sa pri pomoci migrantom dostala na hranicu svojich možností.

Obmedzené vlakové spojenie

Nemecko obnovilo kontroly na svojich hraniciach s Rakúskom pred viac než dvoma týždňami a obmedzilo železničné spojenie so susedom v snahe spomaliť a usmerniť príliv utečencov. Naopak Rakúsko príchodu migrantov z Maďarska nijak nebráni a pomáha ich prevážať k nemeckej hranici.

Faymann zdôraznil dôležitosť rakúsko-nemeckej spolu práce v tejto záležitosti, aj keď doteraz oba susediace štáty nepostupovali vždy v súlade. Nemecko často prerušuje pravidelné vlakové spojenie s Rakúskom, na čo niektorí migranti reagujú tým, že hranicu prekračujú inak, napríklad peši.

Rakúsky kancelár zdôraznil, že alpská republika nie je pre utečencov len tranzitná krajina.

Migranti nechodia cez hraničné priechody, hľadajú si cesty v plotoch, pozrite si reportáž Rasťa Striška:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy