Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prekvapenie pre deti migrantov v Gabčíkove: Kolotoč a cukrová vata
Zdielať na

Prekvapenie pre deti migrantov v Gabčíkove: Kolotoč a cukrová vata

GABČÍKOVO / Proti ich prítomnosti dedinčania bojovali petíciou. Dnes sa už s cudzincami zo Sýrie na ulici bežne zdravia a domáci im dokonca aj pomáhajú. Utečencov v Gabčíkove, najmä tých najmenších potešili Slováci milým prekvapením. Na dvor ubytovne priniesli naozajstný kolotoč i cukrovú vatu.

Dobrovoľníci zaplatili z vlastného vrecka kolotoč, stroj na výrobu cukrovej vaty aj sladkosti. A to len preto, aby potešili viac ako 70 detí, ktoré zo svojimi rodičmi čakajú na udelenie rakúskeho azylu v Gabčíkove.

"Okrem toho, že im môžete niečo priniesť, tak im hlavne môžete priniesť pokoj a istú prajnosť," povedala divadelná režisérka a dobrovoľníčka Vierka Dubačová.

"Celé čo tu vidíte, zorganizovala pani Dubačová. Dali sme sa dohromady za dva dni. Sme zo Slovenska, tak pomáhajme," myslí si dobrovoľník Peter Cvik.

Detské úsmevy

Zvedavé pohľady detí vystriedalo nadšenie a následný vzorný rad pred strojom na cukrovú vatu. "Ja si myslím, že to príjemné. Deti sa hneď naučia, ako sa povie ďakujem po slovensky," dodal dobrovoľník Stano Láni.

Dvor zariadenia, ktoré si prenajíma imigračný úrad, ožil. Všedné dni stereotypného čakania na rozhodnutie rakúskych úradov na chvíľu zanikli.

"Väčšinou sedíme len na izbe, každý deň máme školu, len v sobotu a v nedeľu nie. Teraz idem z nemčiny, začíname s písmenami. Ďakujeme Slovákom za dnešok, pekne sa k nám správajú a ďakujeme," povedali pre televíziu JOJ utečenci zo Sýrie.

Obrovský strach

"Naše deti prežívali obrovský strach na ceste sem, a my vám veľmi ďakujeme za takéto prekvapenie, konečne sa budú cítiť normálne. Vybehli hneď von, smejú sa, tešia sa, veľká vďaka," neskrýval radosť žiadateľ o azyl v Rakúsku Samer Al Amour.

Stretnutie s deťmi z pobytového tábora v Gabčíkove by vraj nemalo byť posledné. Ako dodala dobrovoľníčka Vierka Dubačová, deti sú v tom nevinne. Ak to bude možné, chce sa ešte vrátiť opäť pomôcť. "Som presvedčený, že väčšina ľudí rozmýšľa presne tak, ako rozmýšľame my. Akurát sa to možno z nejakých dôvodov obáva dať najavo," dodal Peter Cvik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy