Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Príliv migrantov do Maďarska sa po uzatvorení hranice takmer zastavil
Zdielať na

Príliv migrantov do Maďarska sa po uzatvorení hranice takmer zastavil

BUDAPEŠŤ / Príliv ilegálnych migrantov do Maďarska sa po piatkovom uzatvorení zelenej hranice s Chorvátskom prakticky zastavil. V nedeľu polícia zadržala 41 ilegálnych migrantov pri hraniciach so Srbskom, pri chorvátskych hraniciach žiadneho. Informoval o tom poradca tamojšieho predsedu vlády György Bakondi.

Zábrany na hraniciach so Srbskom a s Chorvátskom fungujú na primeranej úrovni. Bezpečnosť tu zaručujú potrebné sily a prostriedky.

Ochrana zelenej hranice s Chorvátskom, ktorá je dlhá 348 kilometrov a veľmi komplikovaná, nie je podľa Bakondiho jednoduchá. Na mnohých miestach tvorí hranicu rieka, kde nebolo možné postaviť zábrany. Na takýchto úsekoch zabezpečujú ochranu jednotky vojakov a polície.

Symbolický význam

Českí a slovenskí vojaci, ktorí prišli do Maďarska, nie sú nasadení na ochranu hraníc s Chorvátskom. Zúčastnia sa spoločného cvičenia s príslušníkmi maďarských ozbrojených síl, ktorého cieľom je práve zvládnutie masovej migrácie.

"Dôraz je práve na tom, aby sme symbolicky ukázali Európskej únii a iným štátom, že Vyšehradská štvorka dokáže spoločne postrážiť schengenské hranice," dodal Bakondi.

Uzavreli hranicu

Maďarské orgány v piatok o polnoci uzatvorili zelenú hranicu s Chorvátskom a v záujme ochrany hraníc pred migrantmi od soboty sprísnili aj kontrolu na hraniciach so Slovinskom. Úsek hranice so Srbskom, cez ktorý prešlo najviac migrantov smerom do Rakúska a Nemecka, uzatvorili už 15. septembra.

Na hraniciach nakrúcal reportér Rasťo Striško, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy