Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko pošle na srbsko-maďarskú hranicu policajtov
Zdielať na

Slovensko pošle na srbsko-maďarskú hranicu policajtov

BRATISLAVA / Slovensko pošle predbežne na mesiac na srbsko-maďarskú hranicu 50 policajtov. Informuje o tom materiál z dielne ministerstva vnútra, ktorý dnes vzala vláda na vedomie. Policajti do Maďarska odídu 20. októbra.

Slovenskí policajti budú slúžiť 12-hodinové zmeny, následne budú mať 24 hodín voľno. Hliadky budú zložené z najmenej dvoch maďarských policajtov, jedného maďarského vojaka a jedného slovenského policajta. V prípade potreby by mohla mať hliadka i viac členov, pridal by sa k nim český policajt. Komunikovať budú po maďarsky a po anglicky.

Slovensko: výstroj a výzbroj

Slovenská strana zabezpečí pre našich policajtov výstroj a výzbroj, ako je ručná guľová zbraň, putá, obušok a kaser. Podľa možností budú mať i zariadenia na nočné videnie a autá.

Vyslanie policajtov bude zrejme vo forme zahraničnej služobnej cesty, pričom ministerstvo vnútra pre nich navrhuje vreckové vo výške 50 percent stravného, teda 22,50 eur na osobu a deň, čo je na 50 policajtov na mesiac 33 750 eur. Finančné prostriedky pôjdu z rozpočtu ministerstva vnútra na tento rok.

Maďarsko: strava a ubytovanie

Maďarská strana zabezpečí stravu a ubytovanie. Policajti budú bývať v penzióne alebo v hoteli, kde budú mať stravu najmenej trikrát denne a štvrté jedlo na noc. V ubytovacom zariadení maďarská strana zabezpečí plechové skrine na uloženie služobných zbraní policajtov.

Maďarsko zabezpečí takisto pohonné hmoty do služobných áut a prípadné opravy a údržbu motorových vozidiel pri drobných poruchách, ku ktorým by došlo v čase spoločnej vykonávanej operácie.

V nadväznosti na oficiálnu žiadosť maďarského ministra vnútra adresovanú Rakúsku, Poľsku a Česku o výpomoc formou spoločných hliadok z 5. októbra 2015 sa stretli viceprezident PZ SR, riaditelia úradu medzinárodnej policajnej spolupráce a úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ na trilaterálnom rokovaní s maďarskou stranou. Na ňom dohodli podmienky operácie.

K migračnej kríze sa vyjadril i premiér Robert Fico, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy