Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Maďarsko zatvorí hranice s Chorvátskom. Európska spolupráca vraj zlyhala
Zdielať na

Maďarsko zatvorí hranice s Chorvátskom. Európska spolupráca vraj zlyhala

BUDAPEŠŤ / Maďarsko pre neutíchajúci príliv migrantov uzavrie od piatkovej polnoci zelenú hranicu s Chorvátskom. Oznámil to po zasadnutí bezpečnostného kabinetu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Hraničné priechody budú naďalej fungovať. Majú na nich ale platiť sprísnené bezpečnostné opatrenia. Pre rozhodnutie Budapešti sú teraz v pohotovosti úrady v Chorvátsku i Slovinsku. Vlády v Záhrebe a Ľubľane koordinujú ďalší spoločný postup. jednou z variánt je údajne vytvorenie koridoru pre utečencov vedúceho cez obe krajiny do Rakúska.

Šéf maďarskej diplomacie konštatoval, že lídri Európskej únie sa na skončenom summite v Bruseli nezhodli na zriadení spoločnej operačnej skupiny, ktorá by mala za úlohu chrániť grécke pobrežie.

SITA

"Preto národný bezpečnostný kabinet rozhodol, že od polnoci bude Maďarsko plne vymáhať schengenské pravidlá na hranici s Chorvátskom," zdôvodnil Szijjártó.

Hranica so Srbskom

Už pred mesiacom Maďari uzavreli hranice so Srbskom. Práve pre tento krok Budapešte sa potom hlavnou tranzitnou krajinou pre utečencov smerujúcich z Grécka cez Balkán do západnej Európy stalo Chorvátsko. Len za posledný mesiac Chorvátskom prešlo 178 000 migrantov, uviedla ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová.

Tiež na hraniciach s Chorvátskom, rovnako ako na tých so Srbskom, už stojí hraničný plot. Maďari ho na vonkajšej hranici schengenského priestoru vztýčili preto, aby znížili počet utečencov, ktorí na ich územie mieria. tento rok do Maďarska dorazilo už viac ako 383 000 migrantov. Väčšina z nich ale následne odišla do ďalších krajín, najmä do Nemecka.

Plán C

Záhreb už vopred oznámil, že pokiaľ Maďarsko vzájomné hranice uzavrie, má pripravený núdzový scenár. Podľa niektorých informácií by im malo byť vytvorenie koridoru cez Chorvátsko a Slovinsko do Rakúska. Oficiálne ale zatiaľ nikto tento postup neoznámil.

"Chorvátsko má riešenie, Maďarsko môže robiť, čo uzná za vhodné," povedal vo štvrtok na summite Únie v Bruseli chorvátsky premiér Zoran Milanović.

SITA

"Chorvátska vláda sa už dohodla na ďalšom postupe so Slovinskom. Pokiaľ Maďarsko uzavrie svoje hranice, začne Chorvátsko v spolupráci so Slovinskom tento plán uskutočňovať," povedal hovorca vlády v Záhrebe.

Premiér Milanović je v stálom kontakte so slovinským kolegom Mirom Cerarom, s ktorým rokoval už vo štvrtok v Bruseli. V piatok spolu obaja politici niekoľkokrát telefonovali a chorvátska vláda sa pripravuje na realizáciu takzvaného "plánu C" - jeho obsah ale zatiaľ nie je známy.

Tristo kilometrov

Maďarsko-chorvátska hranica je dlhá 300 kilometrov. Približne dve tretiny ale tvoria rieky Dráva a Mura. Zatiaľ nie je jasné, či a prípadne ako budú maďari túto časť hranice strážiť.

Szijjártó novinárom povedal, že Maďarsko o svojom kroku informovalo vlády v Chorvátsku, Slovinsku, Poľsku, Slovensku, Rakúsku a Nemecku. na hraničných priechodoch Beremend a Letenye budú vraj zriadené tranzitné zóny, kde budú môcť migranti podať žiadosť o udelenie azylu. 

Maďari o polnoci uzavrú hranice s Chorvátskom, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy