Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Desaťtisíce utečencov neopustili Úniu, hoci ich vyhostili
Zdielať na

Desaťtisíce utečencov neopustili Úniu, hoci ich vyhostili

BRUSEL/BRATISLAVA / Desaťtisíce utečencov neopustili hranice Únie napriek tomu, že ich vyhostili. Európska komisia priznáva zlyhanie a hovorí, že to spôsobujú jednotlivé členské štáty. Podľa bezpečnostného analytika ľudia, o ktorých nič nevieme, môžu pre ostatných znamenať hrozbu.

Nedávno sa na Slovesnku stalo, že cudzinecká polícia v Žiline vyhostila skupinu desiatich utečencov z Afganistanu. Tí čakali na svoj odchod v tábore pri Veľkom Krtíši, no mohli sa voľne pohybovať. Odišli preto do Bratislavy, kde ich policajti chytili, no museli ich pustiť, keďže spĺňali lehotu na vyhostenie. Následne odišli do Rakúska, kde ale v skutočnosti sú, nikto nevie.

Státisíce migrantov

Európsku úniu musí opustiť až 425 tisíc migrantov. Z kontinentu odišlo ale iba 167 tisíc utečencov. O zvyšných ľuďoch nikto nič nevie.

"Mnohé členské štáty zlyhávajú v tom, že jednoducho nevyhosťujú migrantov, ktorí nemajú právo na to, aby tu zotrvávajú ďalej na území Únie," hovorí hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Zamietnuté žiadosti

V súčasnosti je zamietnutých približne 55 percent žiadostí o azyl. Odchod migrantov z Únie funguje v každom štáte takmer rovnako. "Osoby dostanú písomné vyrozumenie aj s lehotou na vysťahovanie, teda vycestovanie z krajiny. V niektorých prípadoch toto vyhostenie vykoná policajný útvar," ozrejmuje hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

SITA

V praxi to znamená, že v drvivej väčšine prípadov je na migrantov, či z Únie odíde alebo zostane. "Je nemožné to skontrolovať. Tí ľudia pôjdu kam chcú," priznáva bezpečnostný analytik CEPI Jaroslav Naď.

Hotspoty

Situáciu mali pôvodne vyriešiť hotspoty, no tie ani po niekoľkomesačnom prílive migrantov nefungujú naplno. "Prišli, síce neskoro, ale sú tu. Lenže medzitým do Európy dorazilo okolo pol milióna utečencov, ktorí nie sú poriadne registrovaní," dodáva bezpečnostný analytik Ivo Samson.

V Európskej únii je momentálne asi 750 tisíc neregistrovaných alebo už boli vyhostení.

V Európe sú tisíce migrantov, ktorí dostali zamietavé žiadosti o azyl, no neodišli, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy