Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Švédsko ubytuje utečencov v najsevernejšom lyžiarskom areáli sveta
Zdielať na

Švédsko ubytuje utečencov v najsevernejšom lyžiarskom areáli sveta

ŠTOKHOLM / Švédsko, ktoré má podobne ako Nemecko problémy s hľadaním ubytovacích kapacít pre utečencov, umiestni vyše 600 žiadateľov o azyl v Riksgränsene. Ten je považovaný za najsevernejšie lyžiarske stredisko na svete. Na dočasnom ubytovaní migrantov v tomto rezorte sa dohodol prisťahovalecký úrad s majiteľom areálu, napísal portál The Local.

"Prečo to tam nechávať prázdne a studené, keď tam môže byť plno a teplo," uviedol Sven Kuldkepp, riaditeľ spoločnosti Lapland Resorts, ktorej stredisko v Riksgränsene patrí. Dodal tiež, že firma je rada, že môže v súčasnej utečeneckej kríze pomôcť.

Migranti podľa Kuldkeppa zostanú v stredisku do februára 2016, kedy v oblasti začína hlavná lyžiarska sezóna, ktorá trvá až do júna. Azylanti vraj prevádzku nijako nenarušia a niektorí z nich budú môcť v areáli získať prácu, dodal Kuldkepp.

Vyhľadávaný rezort

Riksgränsen sa nachádza v švédskom Laponsku neďaleko hraníc s Nórskom, asi 200 kilometrov na sever od polárneho kruhu. Rezort, ktorý Švédsko označuje za najsevernejší na svete, je medzi milovníkmi zimných športov vyhľadávaný predovšetkým vďaka možnosti lyžovať za svetla polnočného slnka.

Riksgränsen je tiež populárny u výrobcov automobilov, ktorí tam vykonávajú zimné testy svojich prototypov.

V hotspotoch si už komisári začínajú vyberať migrantov, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy