Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Donald Tusk podmieňuje ústupky voči Turecku obmedzením prílivu utečencov
Zdielať na

Donald Tusk podmieňuje ústupky voči Turecku obmedzením prílivu utečencov

Zdroj: SITA

BRUSEL / Stále predseda Európskej rady Donald Tusk varoval Turecko, že ústupky zo strany Únie, ako je uvoľnenie vízového režimu, získa Ankara len vtedy, ak obmedzí príliv utečencov do Európy cez svoje územie.

Donal Tusk sa tak vyjadril v liste rozoslanom hlavám štátov a vlád Európskej únie pred ich nadchádzajúcim zasadnutím v Bruseli, ktorému bude vo štvrtok Tusk predsedať.

Šéf Európskej rady v ňom spomína nedávne otvorenie rokovaní o migračnej kríze s Tureckom, ktoré podľa predstaviteľov EÚ požaduje ďalšie výnimky z vízovej povinnosti, viac peňazí z európskych fondov a dosiahnutie pokroku v dlhoročnom prístupovom procese.

"Dohoda s Tureckom bude mať zmysel, ak účinne obmedzí prílev utečencov... Ústupky budú oprávnené len vtedy, ak bude splnený tento cieľ," cituje agentúra Reuters z Tuskovho listu, ktorý napísal v predvečer návštevy vysokopostavených predstaviteľov Európskej komisie v Ankare.

Návšteva Turecka

Samotný Tusk navštívil Turecko v septembri a minulý týždeň privítal v Bruseli tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, zatiaľ čo Európska komisia navrhla rôzne možnosti, ako by Ankara mohla pomôcť udržať migráciu pod kontrolou.

Bývalý konzervatívny premiér Poľska sa teraz pokúša v súvislosti s týmito návrhmi priviesť 28-člennú Európsku radu ku konsenzu.

Ľudnaté a moslimské Turecko

Nemecko, Francúzsko a ďalší členovia Únie pritom nie sú naklonení zbližovaniu s "ľudnatým a moslimským" Tureckom, pričom vyjadrujú obavy o tamojší stav ľudských práv v súvislosti s Erdoganovou politikou voči Kurdom či médiám, pripomína Reuters.

Napriek snahe zabezpečiť spoluprácu s Tureckom šéf Európskej rady upozorňuje, že "musíme byť pripravení na jar a hrozbu väčších vĺn utečencov prúdiacich do Európy". Poukázal pritom na varovania niektorých lídrov, podľa ktorých by mohli do EÚ zamieriť "milióny" ďalších ľudí.

Európski lídri by podľa Tuska mali zvážiť jednak zmeny v takzvanom Dublinskom systéme, na základe ktorého majú zodpovednosť za azylové konanie pohraničné štáty schengenského priestoru, a jednak posilnenie vonkajších hraníc Únie - napríklad vytvorením spoločnej hraničnej stráže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy