Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Maďari zavreli hranice s Chorvátmi, tí pristúpili na plán C
Zdielať na

Maďari zavreli hranice s Chorvátmi, tí pristúpili na plán C

BUDAPEŠŤ / Maďarská vláda opäť zatvorila hranice pre utečencov. Lídri Európskej únie sa stále nedohodli na ochrane turecko-gréckej hranice. Od polnoci teda Maďari prestali púšťať cez svoje hranice migrantov. Chorváti otvorili humanitárny koridor k hraniciam so Slovinskom.

Maďarská hranicu s Chorvátskom od polnoci strážia policajti a armáda. Podľa reportéra TV JOJ Rasťa Striška prešli poslední utečenci mestečkom Beremend na maďarsko-chorvátskej hranici v piatok po ôsmej večer.

Plán C

Kým Maďari chránia svoju schengenskú hranicu, Chorváti rozbehli takzvaný plán C. Migrantov počas noci v autobusoch prevážali na slovinské hranice. Tie boli pripravené na prílev utečencov od skorého sobotného rána.

Slovinci na hraničnom priechode Gruškovje pripravili pre migrantov stany. "Už ráno sme prijli 6 autobusov ktoré priviezli ai tristo ľudí. Koľko ich príde počas dňa, to sa neustále mení, nepretržite dostáva nové informácie od chorvátkych kolegov," uviedol hovorca slovinskej polície v Maribore Bojan Kitl.

Registrácia, fotografie, odtlačky

Slovinci utečencov registrujú, vyhotovujú fotografie tváre a berú odtlačky prstov.

"Pre ľudí je zabezpečené oblečenie, stany a lôžka. K dispozícii majú prenosné toalety a lekársku starostlivosť," uviedol Dragomir Marko z Úradu slovinskej civilnej ochrany.

Na hraniciach nakrúcal reportér Rasťo Striško, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy