Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V Egejskom mori zomreli tri deti a žena, Maďarsko zablokovalo hranicu
Zdielať na

V Egejskom mori zomreli tri deti a žena, Maďarsko zablokovalo hranicu

Zdroj: SITA

ĽUBĽANA / Na chorvátsko-slovinskú hranicu prišli v sobotu ráno prví utečenci po tom, čo Maďarsko o polnoci uzavrelo svoju zelenú hranicu s Chorvátskom. Informovala o tom slovinská polícia.

Podľa polície na chorvátsko-slovinskú hranicu prišiel prvý autobus s utečencami. "Autobus je na hraničnom priechode Gruškovje a utečenci prejdú registračným procesom," povedal agentúre Reuters hovorca polície Bojan Kitel. Nedokázal ale povedať, koľko ľudí v autobuse bolo.

Maďarsko, ktoré už v polovici septembra uzavrelo pre utečencov svoju hranicu so Srbskom pristúpilo k podobnému opatreniu taktiež na hranici s Chorvátskom.

Odklon utečencov na západ

Zjavne to bude mať za následok odklon prúdu utečencov ďalej na západ a novou tranzitnou krajinou pre utečencov sa po Chorvátsku stane pravdepodobne Slovinsko.

Chorvátsko oznámilo, že bude prisťahovalcov voziť na hranicu so Slovinskom, aby sa vyhli Maďarsku a mohli pokračovať vo svojej ceste na západ.

Slovinsko zrušilo všetky železničné spoje z Chorvátska, takže utečenci nemôžu medzi oboma členskými krajinami EÚ cestovať vlakmi.

Tri deti a žena zomreli

Utečenecká kríza sa aj naďalej prejavuje v Stredomorí. Grécka pobrežná stráž ráno oznámila, že našla ďalších štyroch utečencov. Tri deti a jednu ženu. Zahynuli pri pokuse preplávať Egejské more na ceste do Európy. Po stroskotaní ich člnu štvorica zomrela pri ostrove Kalymnos. Ďalších 11 ľudí z rovnakej lode sa podarilo zachrániť. Nezvestné je stále jedno dieťa.

Tento rok už v Stredozemné more preplávalo 606 tisíc migrantov. Z toho viac ako 466 tisíc sa vylodilo na gréckych brehoch. Viac ako 3 000 ľudí pri pokuse o prekonanie mora zahynulo, 300 z nich v Egejskom mori.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy