Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Nemecku pribúdajú azylanti bez práce. Nevedia jazyk a dusí ich minimálna mzda
Zdielať na

V Nemecku pribúdajú azylanti bez práce. Nevedia jazyk a dusí ich minimálna mzda

BERLÍN / V Nemecku každým dňom pribúdajú utečenci, ktorí získali azyl, ale nedarí sa im uplatniť sa na trhu práce. Podporu v nezamestnanosti poberá 160 000 migrantov, čo je o 20 percent viac ako vlani. Utečencom sa nedarí nájsť si prácu najmä pre chabú znalosť nemeckého jazyka a nemožnosť platiť im menej ako je minimálna mzda - 8,50 eura na hodinu.

Informoval o tom denník Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na informácie Spolkovej agentúry práce.

Integrácia migrantov

Problémy so zamestnaním majú najmä utečenci z afrických a arabských krajín. Počet nezamestnaných Sýrčanov sa medziročne zvýšil o 126 percent na 33 700 ľudí.

Medzi Eritrejčanmi v Nemecku vzrástol počet ľudí bez práce o 60 percent na 2 300 osôb. Počet nezamestnaných Iráncov sa zvýšil o šestinu na 17 100.

SITA

"Integrácia utečencov na pracovnom trhu nie je bez problémov, aj pre jazykovú bariéru," píše sa v správe Spolkovej agentúry práce. Mnoho migrantov podľa agentúry nevie vôbec nemecky. Niektorí dokonca nepoznajú ani len latinku. Pre tieto nedostatky majú problém získať aj málo platené miesta, napríklad v upratovacích spoločnostiach.

Zdravotný stav utečencov

Utečencom komplikuje zamestnanie sa aj ich zdravotný stav. Veľká časť z nich trpí posttraumatickou stresovou poruchou pre zážitky z krajiny, odkiaľ utiekli, či stratiam na ceste do Nemecka.

Nemecká vláda považuje zaistenie práce pre migrantov za dôležitý predpoklad pre ich začlenenie do spoločnosti. Preto chce rozšíriť dostupnosť integračných kurzov, aby sa ich mohli zúčastňovať ľudia s nádejou na získavanie azylu čo najskôr po príchode do Nemecka.

Ochrana pracovného trhu

Zamestnávanie migrantov komplikuje ale aj ochrana nemeckého pracovného trhu. Žiadatelia o azyl totiž v prvých troch mesiacoch po podaní žiadosti nesmú v krajine pracovať.

SITA

V ďalších 12 mesiacoch sa síce o prácu uchádzať môžu, ale zamestnávatelia im môžu ponúknuť miesto len v prípade, že na neho nemajú kandidáta z Nemecka alebo inej krajiny Európskej únie.

Minimálna mzda

Mníchovský ekonomický inštitút Ifo tiež usudzuje, že nemecká minimálna mzda 8,50 eur na hodinu je príliš vysoká, pretože veľa utečencov nemá takú pracovnú produktivitu.

SITA

Proti zníženiu minimálnej mzdy pre migrantov sa ale stavajú odbory. Majú obavy, že by potom utečenci ako lacná pracovná sila mohli vytlačiť z pracovného trhu nemeckých zamestnancov.

Balkánska trasa utečencov. Pozrite sa, kadiaľ putujú, kým skončia v Nemecku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy