Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Väčšina Slovákov je proti referendu o utečeneckých kvótach
Zdielať na

Väčšina Slovákov je proti referendu o utečeneckých kvótach

BRATISLAVA / Horúca téma posledných mesiacov - utečenecká kríza - nenecháva chladnými ani Slovákov. Potvrdzujú to aj výsledky prieskumu Európskeho analytického centra. Väčšina Slovákov je proti vyhláseniu referenda o kvótach na prijímanie imigrantov.

Viac ako polovica opýtaných - 54 percent s vyhlásením ľudového hlasovania na tému utečeneckých kvót nesúhlasí.

Naopak, 38 percent respondentov si vyhlásenie referenda praje a zvyšných osem percent na otázku nevedelo alebo nechcelo odpovedať. Proti plebiscitu boli najmä vysokoškolsky vzdelaní respondenti.

Až 60 percent z nich nesúhlasilo s jeho vypísaním, 34 percent bolo za a šesť percent sa nevedelo vyjadriť. Vyplýva to z prieskumu Európskeho analytického centra, ktorý sa uskutočnil telefonicky od 30. septembra do 6. októbra na vzorke 1 541 respondentov.

Referendum o kvótach

O výsledkoch prieskumu informovala politická analytička centra Kristína Šabíková. Respondenti v prieskume odpovedali na otázku "Ste za to, aby bolo na Slovensku vyhlásené referendum o kvótach na prijímanie imigrantov?"

Európske analytické centrum prieskumom reagovalo na júnové vyjadrenie predsedu vlády Roberta Fica, že ak Brusel prijme kvóty, ktoré koncom septembra Európska únia aj schválila, zváži vyhlásenie referenda.

Sklamanie z výsledkov

Podľa Šabíkovej veľká časť respondentov bola sklamaná z výsledkov, ktoré dosiahli predstavitelia slovenskej vlády počas rokovaní v Bruseli. Napriek tomu si Slováci myslia, že situáciu by mali riešiť politici.

Väčšina opýtaných zdôvodňovala svoje odmietavé stanovisko množstvom neplatných referend v minulosti. Respondenti najčastejšie uvádzali ako príklad tohtoročné februárové referendum o ochrane rodiny ako aj referendum o utečencoch v Gabčíkove.

Utečeneckú krízu išiel do Bruselu riešiť aj premiér Robert Fico, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy