Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Historicky prvá ženská slovenská štafeta: Slovenky La Manche preplávali za takmer 13 hodín
Zdielať na

Historicky prvá ženská slovenská štafeta: Slovenky La Manche preplávali za takmer 13 hodín

BRATISLAVA / Preplávať kanál La Manche sa vždy považovalo za niečo podobné ako vystúpiť na najvyššiu horu sveta. A hoci to už zvládlo relatívne veľa plavcov, stále tu môžete byť úplne prvý. V štúdiu máme členky historicky prvej ženskej slovenskej štafety. Kanál pokorili za 12 hodín a 40 minút.

Prvou Slovenkou, ktorá zvládla preplávať La Manche bola Zuzana Jusková. Teraz to dokázali ďalšie Slovenky, no a dve z nich sme privítali v štúdiu televízie JOJ - Soňu Rebrovú a Zuzanu Vančovú. Hoci nie sú už dávno dvadsiatničky, uplávať štafetu a preplávať pritom La Manche, môžete dokázať v každom veku. "Chceli sme aj ukázať, že nepatríme do starého železa. Myslím, že aj 70-nik preplával sólo La Manche. Je to v hlave," povedala Soňa Rebrová, SVK Women Relay. 

Ako funguje štafeta? "Plávame každá 60 minút a nesmieme sa dotknúť navzájom, nesmieme sa dotknúť lode lebo by sme boli diskvalifikované. Vždy sme jedna plávala, druhá skočila do vody a pokiaľ tá jedna nevyšla na loď tak tá druhá nemohla," vysvetlila Zuzana Vančová, SVK Women Relay. 

Na celú súťaž musel dozerať aj komisár, ktorý tam strávil nie málo hodín. Súťaž sledoval 12 hodín 40 minút.  "Celú štafetu sledoval aj komisár, ktorý všetko sledoval a na každého sa pozeral a informoval ho," opísala úlohu komisára Soňa.  Plávať štafetu a ešte v La Manche nie je ako plávať napríklad v Dunaji. Treba zamerať nejaký bod na brehu a držať sa ho, len tak ľahko sa to podľa slov Zuzany preplávať nedá. Počas plávania zažili aj množstvo zaujímavých vecí, stretli sa dokonca aj s loďou naloženou migrantmi. "Mali na sebe vesty a zrazu sa tak približovali, nastala taká panika, že čo budeme robiť oni idú ku nám," rozprávala Soňa. "Nakoniec sa celá situácia vyriešila a plávali sme ďalej. Prišli k lodi, pýtali sa na cestu. Ale bolo to také troška smutné, lebo bolo na nich vidno, že zle je...," dodala Zuzana. 

Súvisiace články