Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vedci vyvinuli vakcínu proti najagresívnejšiemu typu rakoviny. Na trh by sa mala dostať o najmenej 5 rokov
Zdielať na

Vedci vyvinuli vakcínu proti najagresívnejšiemu typu rakoviny. Na trh by sa mala dostať o najmenej 5 rokov

Archívna reportáž

TEL AVIV / Izraelskí vedci prišli na nový spôsob liečby a prevencie najagresívnejšieho typu rakoviny kože. Reč je o melanóme. Vedci novú vakcínu zatiaľ testovali na myšiach, kde sa ukázala ako účinná.

Vedci z Univerzity v Tel Avive tak ukázali, že existuje nový účinný spôsob ako vyliečiť rakovinu kože. Vakcína funguje na princípe nanotechnológie, informuje o tom Times of Israel. Podľa vedcov bola vakcína zatiaľ účinná u myší pri prevencii rozvoja melanómu a pri liečení primárnych nádorov a metastáz, ktoré sú výsledkom melanómu.

"Náš výskum otvára dvere k úplne kompletne novému vakcinačnému prístupu, ktorý je účinný na liečbu melanómu, dokonca aj v tých najťažších štádiách choroby," vyjadrila sa predsedkyňa Katedry fyziológie a farmakológie univerzity, profesorka Ronit Satchi-Fainaro. Melanóm je látka, ktorá sa vyvíja v kožných bunkách, ktoré produkujú melanín alebo kožný pigment. 

Vedci použili malé častice, asi 170 nanometrov, vyrobené z biologicky odbúrateľných polymérov. Každú časticu naplnili látkami, ktoré sa nachádzajú v melanómových bunkách. Potom injektovali nanočastice myšiam, ktoré mali melanóm.

Odvrátenie choroby a prevencia 

"Vojna proti rakovine všeobecne, a najmä melanómu, v priebehu rokov pokročila rôznymi liečebnými postupmi, ako sú chirurgia, chemoterapia, ožarovanie a imunoterapia, ale očkovací prístup, ktorý sa ukázal ako účinný proti rôznym vírusovým chorobám, sa ešte proti rakovine nevyvinul," pokračovala Satchi-Fainaro. "V našej štúdii sme preukázali, že je možné vyrobiť účinnú nano-vakcínu proti melanómu a zvýšiť imunitný systém voči imunoterapii," dodala. 
Vedci vakcínu testovali na troch úrovniach. V prvom prípade ju podali zdravým myšiam, ktorým bola neskôr podaná injekcia melanómových buniek. Myši rakovinu nedostali a zároveň vakcína fungovala aj ako prevencia. V druhom prípade použili už nakazené myši, na ktoré použili liečbu kombináciou vakcíny a imunoterapie. Jej výsledkom bolo, že progres choroby o dosť oneskorila a predĺžila tak ich život. 
V treťom prípade použili tkanivá odobraté pacientom s melanómom mozgu. Tu sa ukázalo, že vakcína dokáže liečiť aj takéto metastázy choroby.

Na trh sa dostane najmenej o 5 rokov 

Na základe úspešnosti výskumu teraz dúfajú, že ich vakcína sa stane účinnou aj v iných prípadoch rakoviny. 

Vedci v súčasnosti zakladajú spoločnosť, ktorá bude ďalej rozvíjať ich nano-vakcíny. Podľa profesorky, líderky výskumu, môže trvať najmenej päť až desať rokov, kým sa výrobok dostane na trh, ak všetky klinické skúšky prebehnú dobre. 

Vedci v Južnej Afrike sa snažia o vyvinutie nového lieku na rakovinu. Viac vo videu TU:

Súvisiace články