Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bratislava opäť zažiarila hviezdami svetového moderného baletu
Zdielať na

Bratislava opäť zažiarila hviezdami svetového moderného baletu

BRATISLAVA / Naše hlavné mesto opäť zažiarilo hviezdami svetového moderného baletu. Na nábreží Dunaja zatancovali sólisti špičkových svetových tanečných telies. V rámci tretieho ročníka projektu s názvom Chorea sa predstavili tanečníci z ďalekej Kuby, Thajska či zo Španielska.

Slovenskému publiku sa prestavili sólisti z Kuby, Madridu, z Estónska, Poľska či z ďalekého Bangkoku. "Pri mojej práci v zahraničí, prichádzajú kontakty. Tí ľudia by sem neprišli len tak. Táto kvalita určite nie, čiže je to o tom, že existujú kontakty, vzťahy, oni prídu a šíria dobré meno," vysvetľuje choreograf Ján Ďurovčík. 

"Je pre nás veľkou cťou reprezentovať náš národný balet práve na Slovensku. Veľmi sme si užili aj publiku, bolo plné emócií," povedala Claudia Garcia z Ballet Nacional de Cuba. "Otvorilo nám to našu myseľ, ísť do zahraničia a dostať skvelú šancu ukázať viac z nášho thajského baletu," povedala zase Sarassanan Chaisinlapin z Bangkok city ballet. 

Na pódiu sa predstavili aj naši úspešní sólisti pôsobiaci v Stuttgarde, Miriam a Roman Nowitzky, ktorí sú manželmi. "Tým, že sme manželia, tak potom na tom javisku si to vieme užiť," priznal sa Roman. 

Ján Ďurovčík je nadšený tým, že aj slovenské publikum mám možnosť vidieť svetové tanečné hviezdy. "Zrazu majú tých ľudí tu a môžu začať porovnávať a zistia, že ani naši tanečníci sa nemajú za čo hanbiť," vysvetlil choreograf. "Po tretíkrát sme sa streli pri grandióznom podujatí a myslím si, že tie svetové hviezdy, ktoré prišli a tá spätná väzba od našich hostí, bola unikátna," uviedol generálny riaditeľ Grand Hotel River Park Branislav Kačkovič. 

Súvisiace články