Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dobrá správa pre Žitný ostrov. Projekt tunela pod Dunajom vstúpil do ďalšej fázy
Zdielať na

Dobrá správa pre Žitný ostrov. Projekt tunela pod Dunajom vstúpil do ďalšej fázy

VOJKA NAD DUNAJOM / Teraz máme dobrú správu pre obyvateľov žitnoostrovských obcí Kyselica a Vojka nad Dunajom, rovnako však aj pre všetkých návštevníkov Žitného ostrova. Na miestach, kde ste doteraz museli čakať na kompu, už čoskoro budete môcť prejsť na druhú stranu peši, na bicykli či autom. Približne 25-miliónový projekt tunela pod Dunajom vstúpil do ďalšej fázy.

V kanáloch, v ktorých doteraz tiekla len voda, sa budeme môcť približne v priebehu dvoch rokov dostať z jedného brehu Dunaja na druhý suchou nohou. 

"V minulosti priesakové kanály boli určené na určitú kapacitu vody, v súčasnosti sa vôbec nevyužíva, z toho titulu sme sa rozhodli, že toto je prakticky najlepšia cesta, ako využiť tunely a pomôcť dotknutým obciam a zbaviť sa problému kompa," objasňuje generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Daniel Kvocer. 

"Tento týždeň vypisujeme verejné obstarávanie na zhotoviteľa diela," informuje minister životného prostredia László Sólymos. "Potrebujeme na každej strane okolo 150m² komunikácie vykúpiť. Len k príjazdovým komunikáciám, ostatné je v podstate majetok štátu," dodáva Kvocer. 

V porovnaní s kompou by prejazd mal byť plynulejší, rýchlejší a bezpečnejší  

"Obyvatelia budú môcť priepusty využívať celoročne, čo sa nedá ani porovnať voči predchádzajúcemu riešeniu. Čo sa týka rýchlosti prepravenia sa z jednej strany kanála na druhý, je to prakticky za tri minútu, kdežto v minulosti ti trvalo kompou 15 minút, plus museli čakať ľudia v radách," približuje Kvocer. 

Tunely by mali byť bezpečné a ak sa niečo udeje, záchranári budú nablízku. "Do 6 minút sú schopné záchranárske zložky prísť," tvrdí Kvocer. "Prví chodcovia, cyklisti a autá by mohli prejsť začiatkom roka 2022," hovorí Sólymos. 

Kapitána, ktorý narazil výletnou loďou do brehu Dunaja, obvinili. Viac informácií vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy