Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Predpoveď počasia. Takto bude na Slovensku, ale aj v Chorvátsku
Zdielať na

Predpoveď počasia. Takto bude na Slovensku, ale aj v Chorvátsku

BRATISLAVA / Zvlnený studený front ukončil niekoľko dňovú sériu netypicky horúcich dní v našej oblasti. Búrky na spomínanom fronte boli veľmi výdatné, prívalové, na Zamagurí sa vyskytovali lokality, kde za hodinu v nedeľu popoludní spadlo viac ako 40 mm zrážok a za 3 hodiny viac ako 60 mm zrážok. Búrky boli sprevádzané aj krupobitím, s výskytom krúp v priemer okolo 2 cm.

Obdobie horúčav u nás v sobotu a v nedeľu vrcholilo teplotami viac ako 35°C na juhovýchode krajiny. Pondelok už priniesol zmenu. Prúdil k nám o niečo chladnejší morský vzduch, teplota sa zastavila v tých najteplejších lokalitách pod hodnotou tropického dňa. Takáto situácia ale nebude dlho trvať.

Už v utorok k nám začne prúdiť od juhovýchodu teplejší a vlhší vzduch. Znamená to, že do rána teplota poklesne na 18 až 12°C, cez deň sa ale opäť dostaneme nad 31°C. Denná maximálna teplota dosiahne od 24°c na severe po 31°c na juhu. Ojedinele sa objavia prehánky alebo aj búrky. Ich výskyt bude pravdepodobnejší vo východnej polovici krajiny.
Aj ďalšie dni budú vo veľmi podobnom duchu. "Teplo, postupne aj dusno a na viacerých miestach búrky, lokálne opäť aj výdatné a intenzívne. Počasie môže aj tento týždeň spôsobovať zdravotné problémy nielen starým ľuďom a dlhodobo chorým, ale aj mladým ročníkom, ktorí zabúdajú na pitný režim," upozorňuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Počasie v letoviskách

V Chorvátsku sa cez víkend začala turistická sezóna. Ak pôjdete počas tohto týždňa na naše najbližšie pláže, počítajte so slnečným počasím, s teplotou nap. v Zadare počas tohto týždňa do 27°C, na Pagu veľmi podobne, na Makarskej bude teplejšie, až do 30°C. UV index bude vysoký, až 9, tak ochrana pred slnkom je skutočne na mieste. Teplota Jadranského mora sa počas uplynulých aj tu horúcich dní zdvihla už na 25°C.

Takto teplé more je ešte aj v okolí Gréckych ostrovov, na juhu Turecka. Chladnejšie je more na pobreží francúzskeho Stredozemného mora, tam je 21-22°C, aj Pyrenejský polostrov má 21-22°c teplé more.

Osviežiť sa dá aj u nás. Veľa termálnych kúpalísk je tu pre tých, čo majú radi teplejšiu vodu, otužilejší môžu vyskúšať naše priehrady či vodné nádrže, kde je teplota napr. na Orave 22°C, v Ružinej 27°C, ale Dedinky majú iba 16°C.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy