Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Liptove vedia, čo s pieskom. Vyrástli z neho rozprávkové sochy
Zdielať na

Na Liptove vedia, čo s pieskom. Vyrástli z neho rozprávkové sochy

LIPTOV / Na Liptove budú aj počas tohto leta dominovať rozprávky. Saharský piesok ich však tento raz privial o čosi skôr ako vlani. Možno aj to je dôvod, prečo v Liptovskom Jáne vyrástli práve z piesku prekrásne rozprávkové sochy v nadživotnej veľkosti.

Beztvaré kopy piesku sa na Liptove premenili na umelecké diela. "My sme sem naviezli nesaharský, ale riečny piesok, z ktorého sme pripravili túto krásnu atrakciu," vraví projektová manažérka Lucia Melnová. 

​Na výrobu sôch spotrebovali 220 ton piesku a súčasnú podobu im dalo sedem umeleckých rezbárov z troch krajín. Téma bola od začiatku jasná, veď čo iné by sa hodilo do rozprávkovej Jánskej doliny.

"Pre Liptov je každá nová atrakcia obrovské plus a špeciálne Liptovský Ján sa stáva takou malou veľmocou týchto zaujímavých areálov," hovorí PR manažérka Katarína Šarafínová. 

Po ľade a dreve sa tak dostal na rad aj ťažko uchopiteľný materiál. "Piesok je najjednoduchší, lebo je ľahký materiál, drevo je tvrdý materiál, tam treba držať ťažkú motorovú pílu, ľad je zimný materiál, tam je pri robote stále zima, tam treba makať," vysvetľuje umelecký rezbár Adam Bakoš. 

Aby však nešlo len o chvíľkové potešenie, piesok treba zafixovať hĺbkovou penetráciou alebo duvilaxom. Vďaka tomu sochy odolajú i letným búrkam, či ľadovcu a v neporušenom stave by mali zostať až do príchodu zimy. 

"Tá hĺbková penetrácia urobí ochrannú vrstvu, ktorú dážď vôbec nepoškodí, možno konáre stromov, ale vždy sa to dá opraviť, dolepiť," dodal hĺbkový rezbár Adam Bakoš. Rozprávkové leto na Liptove sa tak môže začať.

V zime zas vyrástli sochy z ľadu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články