Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ak si kúpite Huawei, nenájdete v ňom Facebook, WhatsApp ani Instagram
Zdielať na

Ak si kúpite Huawei, nenájdete v ňom Facebook, WhatsApp ani Instagram

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Novo nastavené pravidlá Facebookom sú jasné. Mobilné aplikácie Facebook, WhatsApp a Instagram už nebudú na novo predávaných telefónoch predinštalované. Upozornila na to agentúra Reuters

V praxi to znamená, že ak si ľudia kúpia smartphone od Huawei či Honor, nebudú v nich už spomínané programy nainštalované - do prístrojov uvedených na trh pred uvalením amerického embarga, ktoré začalo platiť v polovici mája, si však budú môcť ľudia sami doinštalovať spomínané aplikácie z Google Play, píše Reuters

Problém budú mať jedinci, ktorí zvolia niektorý z telefónov predstavených po stopke od amerického ministerstva obchodu. Tieto prístroje budú mať iba osekanú verziu Androidu a nebudú mať už prístup ku Google Play. To inými slovami znamená, že nebude možné stiahnuť ani aplikácie Facebook, WhatsApp a Instagram.

Oznámenie Facebooku prichádza v čase zúriacej obchodnej vojny medzi USA a Čínou, v dôsledku ktorej bolo uvalené embargo na spoločnosť Huawei. Americké ministerstvo obchodu minulý mesiac zaradilo čínskeho výrobcu na čiernu listinu, kvôli čomu americké podniky nesmú bez zvláštneho povolenia s Huawei spolupracovať.

Rad podnikov tak už dala od Huawei ruky preč, medzi nimi je aj Google. Kvôli tomu je budúcnosť čínskeho výrobcu neistá, pretože ďalšie generácie chystaných telefónov by mohli využívať už len osekanú verziu Androidu bez obchodu s aplikáciami Google Play a tiež bez podpory zo strany Googlu - teda bez softvérových aktualizácií.

Podľa analytikov bude mať celá kauza s najväčšou pravdepodobnosťou negatívny dopad na spoločnosť Huawei, výrazne klesne podiel trhu tohto podniku. Naopak ťažiť z toho môže juhokórejský podnik Samsung Electronics, ktorý je aktuálne jednotkou trhu. Uviedla to ratingová agentúra Fitch Ratings.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy