Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Paríž ovládli kolobežky. Mesto muselo zasiahnuť
Zdielať na

Paríž ovládli kolobežky. Mesto muselo zasiahnuť

PARÍŽ / V Paríži chceli uľahčiť presúvanie chodcov po meste a teraz s tým majú problém. Požičiavanie elektrických kolobežiek sa im vymklo spod kontroly. Ľudia na nich chodia príliš rýchlo a často ich nechávajú pohodené priamo na chodníku. Mesto muselo zasiahnuť.

Za posledný rok vzrástol v Paríži počet prevádzkovateľov, ktoré požičiavajú elektrické kolobežky na 12 hodín a to znamená, že v uliciach mesta je k dispozícii 20 tisíc týchto moderných prostriedkov na presúvanie. Ľudia však k ich používaniu nepristupujú zodpovedne. “Elektrické kolobežky nám pribúdajú spôsobom pripomínajúcim anarchiu, pretože neexistujú jasné právne usmernenia. A už ich tu máme príliš veľa," tvrdí starostka mesta  Anne Hidalg. 

Najväčší problém je ten, že ľudia na nich chodia príliš rýchlo a neohľaduplne, používajú ich aj na miestach, kde sú zakázané. “Sú dostatočne malé, a ľudia ich namiesto vyhradeného stojana nechávajú pohodené kdekoľvek," dodáva miestna obyvateľka. 

Starostka preto zavádza prvé opatrenia už od začiatku júla. Kolobežky bude zakázané parkovať na chodníkoch a jazdiť s nimi v parkoch a záhradách. Takisto žiada prevádzkovateľov, aby znížili ich maximálnu rýchlosť z 25 na 20 kilometrov za hodinu.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy