Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európska komisia zverejnila správu: Tieto krajiny majú najčistejšiu vodu na kúpanie
Zdielať na

Európska komisia zverejnila správu: Tieto krajiny majú najčistejšiu vodu na kúpanie

BRATISLAVA / Voda na morských plážach a vnútrozemských kúpaliskách v krajinách Európskej únie si stále udržuje svoju kvalitu. Vyplýva to zo správy zverejnenej Európskou komisiou. Podľa nej viac ako 85 percent lokalít spĺňa najprísnejšie kritériá a kvalitu vodu tu môžeme ohodnotiť na výbornú.

Európska komisia vydala správu, v ktorej hodnotí vodu na plážach a vo vnútrozemských krajinách EÚ. Výskumníci, ktorí pracovali na rozsiahlom prieskume pritom nehodnotili iba kvalitu morí, ale aj riek, priehrad, či jazier, ktoré využívajú domáci, či turisti na kúpanie sa. V rámci tohto, bolo monitorovaných viac ako 21 tisíc plôch s vodou. Ďalších 300 bolo monitorovaných v Albánsku a vo Švajčiarsku.  

Výskumníci v jednotlivých krajinách sa pritom zamerali na meranie fekálnych baktérií, ktoré vo vyšších koncentráciách môžu ľuďom spôsobovať rôzne choroby.  Do vôd sa dostávajú z kanalizácií, odtokov z fariem, či z poľnohospodárskej pôdy. Úradníci tak známkovali vodu podľa štvormiestneho rebríčka, ako vynikajúcu, dobrú, dostatočnú, alebo zlú. 

Najlepšiu vodu podľa analýzy má Cyprus, kde bola výborne ohodnotená v 99,1 percentách lokalít. Hneď za Cyprom sa najlepšie umiestnili Malta, Rakúsko, Grécko,Chorvátsko. 

Stav vodných plôch na kúpanie na Slovensku 

Slovensko, žiaľ, skončilo na opačnom konci rebríčka. Na Slovensku testovali 36 vôd na kúpanie, pričom len 18 z nich bolo ohodnotených ako - výborné. Jedna vodná plocha na kúpanie bola ohodnotená ako - slabá, tri odborníci zaradili do skupiny "neklasifikované." Zvyšné vody boli dobré, vyhovujúce.

No a podľa zistení našich kontrolórov patria medzi najlepšie na Slovensku vodné nádrže Liptovská Mara, Zemplínska Šírava, a Veľká Domaša. Naopak podpriemernou kvalitou vody sú naplnené priehrady Kanianka, Kurinec - Zelená voda, či Vinianske jazero.  V každom prípade, aktuálny stav kvality je dobré si skontrolovať priamo na webstránkach Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR. 

V Českej republike má viac ako 80 percent vyhovujúcu kvalitu vody. Na konci rebríčka skončili aj Rumunsko, Bulharsko. Medzi štyri krajiny, ktoré majú najhoršiu kvalitu vôd, patrí Francúzsko, Taliansko, Španielsko, a úplne najhoršie dopadlo Poľsko. U poľských susedov bola voda ohodnotená na výbornú len na 28 percentách miest. "Prostredníctvom kvalitných kontrol, podávaní správ, monitorovaniu a zdieľaniu, budeme bez pochyby kvalitu našich obľúbených kúpalísk aj naďalej zlepšovať," vyjadril sa v reakcii na výsledky komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybolov Karmenu Vella.

Zamorenie plastmi 

Zamoreniu plastovým odpadom sa nevyhla takmer žiadna lokalita. "Medzi mimoriadne znečistené pláže patria oblasti v okolí Barcelony, Valencie, alebo Marseille," poznamenala Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko. Kúpať sa medzi plastovým odpadom nie je nič príjemné. Každý rok do Stredozemného mora pribudne zhruba pol milióna ton plastového odpadu, čo v prepočte znamená viac ako 30 tisíc plastových fliaš za minútu. "Na každý kilometer pobrežia pripadne asi 5 kg plastu," upozornila Plassmann. 

V roku 2018 bolo 301 (1,3%) všetkých vôd určených na kúpanie v EÚ, Albánsku a Švajčiarsku, hodnotených ako vody so slabou kvalitou. Je to ale o niečo menej ako v roku 2017, kedy to bolo 1,4 percenta. Európska komisia v tejto súvislosti vydala aj jedno varovanie. Tam kde nie je voda vhodná na kúpanie, mali by štáty prijať razantné opatrenia a ľudí informovať o tom, aby sa na tých miestach nekúpali.  

Pozrite si video o naozaj kurióznom prípade s vodou. Z vodovodného kohútika tiekla voda fialovej farby: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy