Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
WHO: Sexuálne prenosnými chorobami sa denne nakazí milión ľudí. Takéto sú príznaky
Zdielať na

WHO: Sexuálne prenosnými chorobami sa denne nakazí milión ľudí. Takéto sú príznaky

Archívna reportáž

ŽENEVA / Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa sexuálne prenosnými chorobami každý deň nakazí asi milión ľudí na svete. To znamená, že ročne je evidovaných viac ako 736 miliónov nových prípadov ochorení kvapavkou, syfilisom, chlamýdiami a trichomoniáziou. Podľa odborníkov šírenie pohlavných chorôb dostatočne nespomalilo, čo považujú za alarmujúce.

Experti z WHO sa najmä obávajú rastúceho počtu sexuálne prenosných chorôb, ktoré sú odolné voči antibiotikám. WHO globálne šírenie bežne prenosných sexuálnych chorôb vyhodnocuje pravidelne. Jej závery sa opierajú o publikované štúdie a zistenia pracovníkov zdravotníckej organizácie na celom svete. V porovnaní s analýzou z roku 2012 WHO nezaznamenala "žiadny výrazný pokles" v počtoch nových, či existujúcich prípadov. 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je jednou zo štyroch spomínaných chorôb nakazený jeden z 25 ľudí, pričom niektorí sú nakazení niekoľkými chorobami zároveň.

Príznaky ochorenia a následky

Trichomoniáza je sexuálne prenosná choroba a najčastejšie parazitné ochorenie pošvy. Kvapavka, syfilis a chlamýdie sú bakteriálne infekcie. Ochorenia sa môžu prejavovať výtokom, bolesťami pri močení, či krvácaním mimo periódy. Taktiež ale môžu byť bez príznakov. Chlamýdie a kvapavka môžu spôsobiť vážne komplikácie ako napríklad neplodnosť. Syfilis naopak môže priniesť kardiovaskulárne a neurologické problémy. 

Pokiaľ sa žena nakazí pohlavne prenosnou chorobou v tehotenstve, môže to vyvolať predčasný pôrod, prispieť k nízkej pôrodnej váhe dieťaťa, či v krajných prípadoch môže spôsobiť potrat. Ku zníženiu počtu nakazených by podľa WHO pomohlo lepšie vyšetrovanie ale tiež prevencia v podobe bezpečného sexu. 

Bakteriálne pohlavné choroby, ktoré sú prenosné, je možné liečiť pomocou bežne dostupných liekov. Liečbu syfilisu ale komplikuje nedostatok špecifického druhu penicilínu. Ďalším problémom je takzvaná "super kvapavka", na ktorú je veľmi ťažké nájsť nejaké účinné antibiotiká. 

S letom prichádzajú aj nové choroby. Ktoré to sú, sa dozviete v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy