Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na transplantáciu čakajú stovky ľudí. Ministerstvo predstavilo akčný plán, ktorý sa dotkne každého
Zdielať na

Na transplantáciu čakajú stovky ľudí. Ministerstvo predstavilo akčný plán, ktorý sa dotkne každého

BRATISLAVA / V transplantáciách orgánov je na Slovensku stále čo vylepšovať. Najviac čakateľov máme na obličky - takmer 300 pacientov. Tridsaťštyri chorých čaká na srdce a 31 pacientov na pečeň. Pri príležitosti svetového dňa transplantácii a Ministerstvo zdravotníctva predstavilo akčný plán na najbližšie roky. Zmeny sa dotknú nás všetkých.

Ministerstvo chce v najbližších štyroch rokov zvýšiť povedomie väčšinovej populácie aj samotných lekárov. "Musíme popracovať na edukácii ľudí, aby vedeli, že takýto program existuje, pretože téma mozgovej smrti je stále tabuizovaná," povedal Martin Chrastina, hlavný transplantačný koordinátor. Najbližší zosnulých sa hnevajú a odporujú, ak im v nemocnici oznámia, že telo nebožtíka prevezú do väčšieho mesta kvôli odberu orgánov. "Odbery sa robia v štyroch nemocniciach na Slovensku, sme nato vybavený v nemocnici v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a v Košiciach," pokračoval Chrastina. 

"Potrebujeme edukovať aj ľudí v tých menších nemocniciach, čiže budeme robiť v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva veľké edukačné aktivity pre profesionálov. Naši koordinátori budú posielaní na školenia do Španielska," uviedla ministerka Andrea Kalavská. 

"Máme pripravený akčný plán. Sú tam zmeny, kde posilníme kompetencie koordinátorov. Chceme zaviesť štandardy, aby bol jasne stanovený postup," povedala Zuzana Žilinská, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre transplantácie. 

Ministerstvo zdravotníctva motivuje nemocnice už tri roky finančne. "My odmeňujeme lekárov ak celý proces pripravia. Cez poisťovne im je priamo pre oddelenie napríklad poslaných 700 eur a prostredníctvom odmien sú motivovaní," dodala Žilinská.

Vychovávať chcú začať už najmenších. "Viete v Španielsku sa to učia v školách a automaticky vedia, že pri mozgovej smrti idú organy na transplantáciu, u nás to tak nie je," vysvetlil Chrastina. V súčasnosti sa na Slovensku transplantujú obličky, srdce, pečeň a pankreas. Transplantácie pľúc podstupujú slovenskí pacienti v Českej republike. 

Neurochirugovia majú zastaralé vybavenie. Počas operácie sa im rozpadol stôl. Viac v reportáži TU:

Najčítanejšie správy