Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vinári z 12 krajín zavítali na Slovensko. Konala sa prestížna súťaž vín
Zdielať na

Vinári z 12 krajín zavítali na Slovensko. Konala sa prestížna súťaž vín

BELÁ / Súťaž vín, akú Slovensko ešte nezažilo. Vinári z 12 krajín si zmerali sily pred tými najväčšími odborníkmi na svete. Redaktor TV JOJ Dárius Haraksin bol pri tom.

Južné Slovensko sa veľkými písmenami zapísalo na vinársku mapu sveta. Pod jednou strechou sa v Chateau Béla stretli vinárske celebrity. Degustátori z 12 krajín koštovali 380 vzoriek vín. Svoje zastúpenie malo aj Slovensko. "Takých 5 - 6 vinárov, ktorí by sa v živote alebo len veľmi ťažko dostali na takúto prestížnu súťaž prihlásilo svoje vzorky," hovorí organizátor Danube wine challenge, Igor Štumpf. 

Už to, že ich vzorky hodnotili tí najlepší, je pre niektorých našich vinárov úspech. Cenným je už komentár či odporúčanie hodnotiteľov. Súťaž má názov výzva Dunajských vín. "Je to vlastne správa vinárskemu svetu, že rieka Dunaj spája národy," vysvetlila ambasádorka akcie Edita Ďurčová. 

Degustačné elity už totiž niekoľko rokov vnímajú úspechy našich najmä ružových vín po celom svete. Prišli sa teda pozrieť. Syn najslávnejšieho enológa prišiel z Francúzska autom, aby spoznal náš región čo najautentickejšie. "Vaše vína poznám zo svetových súťaží. Často si vďaka tomu uvedomím, že my Francúzi nemáme byť takí namyslení na naše vína," priznal enológ Jena Pierre. 

Degustuje sa vždy naslepo. Vzorky majú len svoje čísla. Pri každej spolu porota debatuje o jej zložení. Potom pridelí body, vytvorí sa rebríček a 6 najlepších vín vo finále hodnotí superkomisia. "My chceme, aby sme túto superkomisiu zostavili len zo zahraničných odborníkov, to znamená, bude to pohľad zvonku. Nie len na naše vína, ale aj na našu súťaž," dodáva Ďurčová. 

V silnej konkurencii napokon Slováci uspeli nad očakávania. Máme najlepšie hodnotené červené víno a celkovo najvyššie hodnoteným vínom bol 6-putňový tokaj 2009. "Ukázalo sa, že máte úžasnú kvalitu hrozna. Kyslosť priam dokonalú. Som ohromená, ako kreatívne k tomu pristupujete," uznala majsterka vína Elizabeth Gabay. 

Súvisiace články