Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dieťa pred obrazovkou? Do dvoch rokov nie, odporúča Svetová zdravotnícka organizácia
Zdielať na

Dieťa pred obrazovkou? Do dvoch rokov nie, odporúča Svetová zdravotnícka organizácia

Archívna reportáž

ŽENEVA / V súčasnej dobe moderných technológií, mobilov a tabletov sa zdá jednoduché zabaviť deti. Pustíte im rozprávku a o ich pozornosť je postarané. Nové technológie ale vedú k tomu, že rokmi narastá čas, ktorý trávia deti s očami uprenými na obrazovku. Zaoberala sa tým aj Svetová zdravotnícka organizácia a vedci sa snažia prísť na to, či majú všadeprítomné obrazovky dlhodobý dopad na vývoj mozgu.

Svetová zdravotnícka organizácia vydala odporúčania ohľadom aktivít vhodných pre malé deti. Tie vychádzajú aj z predbežných výsledkov, ktoré skúmali vplyv obrazoviek na mozog dieťaťa. Stanovili aj limity na čas, ktorý by deti mali stráviť pred obrazovkou. Rodičia by ale podľa odborníkov mali myslieť aj na spánok či pohyb.

Odporúčania WHO

Vek Fyzická aktivita Čas na sedenie pred obrazovkou Spánok
Do 1 roka aspoň 30 minút žiadna obrazovka 12 - 17 hodín denne
1 - 2 roky

aspoň 180 minút, zahrnúť aj intenzívny pohyb

žiadna obrazovka 11 - 14 hodín
3 - 4 roky aspoň 180 minút z toho aspoň 60 minút intenzívne najviac hodinu  10 - 13 hodín

Obrazovky (ne)škodia, ale...

"Deti do dvoch rokov by nemali sedieť pred obrazovkou vôbec," uvádza sa v nových odporúčaniach. Pre deti od troch do piatich rokov potom odborníci odporúčajú maximálne hodinu pred obrazovkou, ideálne ale aj menej. 

Vedci ale tvrdia, že zdravý vývoj nezávisí len od času stráveného pred obrazovkou. Odporúčania sa totiž týkajú aj dostatku spánku a pohybu. Škodlivá totiž podľa nich nemusí byť obrazovka ako taká, problém je skôr v tom, že čas, ktorý pred ňou dieťa strávi mu uberá čas, ktorý môže stráviť pohybom a poznávaním sveta. 

Myslieť treba aj na to, že deti opakujú to, čo vidia robiť svojich rodičov. 


Na Slovensku rezonuje téma škôlok, je ich totiž málo. 

Súvisiace články