Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Škole chýbali žiaci. Do prváckych lavíc berú negramotných dôchodcov, plnia im sny
Zdielať na

Škole chýbali žiaci. Do prváckych lavíc berú negramotných dôchodcov, plnia im sny

Archívna reportáž

GANGJIN / Povinná školská dochádzka nebola vždy povinná a vzdelanie bolo kedysi výsadou. V Južnej Kórei, kde je pôrodnosť čím ďalej, tým nižšia, sa na istej základnej škole rozhodli vyplniť prázdne miesta v laviciach. Ako? Dajú vzdelanie tým, ktorí po ňom túžia, no nikdy sa k nemu nedostali.

Príbeh 70-ročnej Hwang Wol-geum zverejnil denník The New York Times. Ide o dôchodkyňu, ktorá nikdy nemala možnosť študovať, pretože v čase, keď bola dieťa, musela pomáhať rodičom a starať sa o hospodárstvo a o dom. Celoživotnú negramotnosť sa jej ale teraz podarí zmeniť. "Najviac som snívala o tom, že svojim deťom píšem listy," povedala Hwang. Jej sen splnila škola v juhokórejskej provincii Gangjin. 

https://twitter.com/ShreyaBaldwa/status/1122347709581541376

Škola má problém naplniť svoje učebne. V 80. rokoch chodil do školy Daegu jej syn a vtedy bol v každom ročníku asi 90 študentov. V súčasnosti má ale celá škola len 22 žiakov, pričom štvrtý a piaty ročník navštevuje iba jeden študent. 

V poslednom školskom roku bola situácia podľa riaditeľa školy vôbec najhoršia. "Chodili sme v dedine od domu k domu a hľadali aspoň jedno dieťa, ktoré by sa zapísalo do prvej triedy. Žiadne sme ale nenašli," povedal riaditeľ Ju-young Lee. Takmer sto rokov starú školu ale chcel zachrániť, a tak prišiel s nápadom, zapísať do prvých tried starších dedinčanov. Spolu so 70-ročnou Hwang tak do školy chodí sedem žien vo veku od 56 do 80 rokov a najmenej štyria ďalší seniori sa chcú zapísať na ďalší rok. 

Južná Kórea v posledných rokoch bojuje s klesajúcou pôrodnosťou. Na jednu ženu tam podľa The New York Times pripadá menej ako jedno dieťa, čo je jedno z najnižších čísel na svete. Najhoršie sú na tom dediny, pretože sa mladé páry sťahujú do veľkých miest, aby si tam našli lepšie platenú prácu. 

Ak radi čítate, pozrite si tipy na dobré knihy. 

Súvisiace články