Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Príbeh ikonickej vily na plátne. Tugendhad ožíva vo filme Sklenená izba
Zdielať na

Príbeh ikonickej vily na plátne. Tugendhad ožíva vo filme Sklenená izba

BRATISLAVA / V utorok mal v Brne slávnostnú premiéru dlhoočakávaný film Sklenená izba. Od štvrtku ho začnú premietať v kinách. Film vznikol na základe svetového bestselleru Simona Mawera - The Glass Room. Ako sa premieňalo literárne dielo na filmové porozprával samotný režisér Sklenenej izby.

Pod taktovkou Júliusa Ševčíka vznikla Sklenená izba, premena literárneho diela na film ale trvala dosť dlho. "Výroba trvala minimálne päť rokov, je za tým naozaj dlhý vývoj. Ale čo do toho na začiatku investujete, to sa vám potom premietne na druhej strane. Snažil som sa, aby film bol čo najviac prepracovaný," uviedol režisér. Samotná kniha je podľa režiséra plná vášne a je najmä o tom, že láska je nadčasová a práve ten dom je znakom slobody. 

Film má medzinárodné obsadenie, hrá v ňom množstvo známych hercov, dokonca vraj pre autorské práva sa musel celý film natáčať v angličtine. "To že je film v angličtine je umelecký zámer, lebo príbeh je medzinárodný a je zrozumiteľný všade. Keď sa ma pýtali, ako sa pracuje s Holanďanmi a Švédmi, tak som im povedal, že láske rozumejú všetci," povedal Julius Ševčík. 

​Vila má veľmi pohnutý a zaujímavý osud. "Jednou z jej zaujímavostí je, dom bol na poslednú chvíľu zväčšený o 20 percent," upresnil režisér. Kvôli natáčaniu filmu ale museli napríklad vytvoriť novú podlahu, pretože tá, ktorá je tam originál, je veľmi vzácna a rovnako steny vily museli byť dotvorené špeciálnymi efektami, keďže počas toho, ako bola obývaná vojakmi, tak boli aj steny omnoho špinavšie. 

Natáčanie bolo rozdelené do dvoch etáp, pretože z vily je cez sklenenú stenu nádherný výhľad. "Okolie ale dotvára samotnú vilu. Keď je zima a stromy sú holé, tak sa v nej bojíte. Keď je všetko biele, tak to vytvára zase taký snový pocit," opísal natáčanie Julius Ševčík. 

Príbeh samotnej vily je reálny, ale ináč je to adaptácia fiktívneho románu, ktorý pracuje s fiktívnymi postavami. "Je tam epizóda, kedy sa do vily nasťahuje nemecký inžinier a táto časť je vo filme, ale je to aj reálne. Rovnako v jednej časti filmu sa do vily nasťahujú komunisti, čo je tiež podľa skutočnosti. Ale sú tam epizódy, ktoré sa odohrali v skutočnom živote ináč," dodal režisér. 

Súvisiace články