Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Exotika priletela na Zemplín. Pozrite si unikátne zábery Žeriavov popolavých
Zdielať na

FOTO: Exotika priletela na Zemplín. Pozrite si unikátne zábery Žeriavov popolavých

ZEMPLÍN / Zábery, za ktoré by sa nehanbili ani najprestížnejšie prírodopisné svetové stanice. Amatérsky filmár Maríán Antol zaslal TV JOJ video, na ktorom sú zachytené migrujúce Žeriavy popolavé. Podobné si vraj pokojne môžete vyhotoviť aj vy, keďže tento zázrak sa odohráva v okolí Senianskych rybníkov v okrese Michalovce.

"Je to unikátne divadlo v prírode, deje sa to iba v určitom období a na tomto mieste," vysvetľuje autor záberov Marián Antol. Žeriavy sa kŕmia na dosah ruky priamo pri cestách. Pripomína to exotické Safari.

Video či fotka nie je problém. "Najpohodlnejšie z auta. Pretože na autá sú zvyknuté," vraví ornitológ Matej Repel. 

Ideálne podmienky pre snímanie žeriavov nastali len preto, že tento rok prileteli k Senianským rybníkom naraz vo veľkom množstve. Pri migrácii totiž potrebujú vodu. "Najnovšie odhady sú okolo 25 až 30 tisíc žeriavov," dodal Repel. 

Samotné snímanie žeriavov je zážitkom pre amatérov aj odborníkov. Vďaka svojej veľkosti sú mimoriadne fotogenické no a bonusom je ich zvukový prejav. Možnosť zhotovenia takýchto originálnych záberov, je však bohužiaľ časovo obmedzená. Žeriavy totiž odlietajú na sever podľa počasia. "Ak by ich tu udržala zima, tak to môže trvať ešte ďalšie dva či tri týždne," myslí si ornitológ. 

Pozrite si archívnu reportáž o bocianoch: 

Súvisiace články