Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Silný vietor bral všetko, čo mu prišlo do cesty. Niektoré kraje, ale aj lesy TANAPU zostali zdevastované
Zdielať na

Silný vietor bral všetko, čo mu prišlo do cesty. Niektoré kraje, ale aj lesy TANAPU zostali zdevastované

BRATISLAVA / Silný vietor v nedeľu večer zasiahol viaceré kraje Slovenska. Najhoršia situácia bola v Žilinskom, Banskobystrickom a Popradskom kraji. Vietor vyčíňal aj vo Vysokých Tatrách, kde je niekoľko popadaných stromov, ktoré poškodili električkovú i zubačkovú trať. Vietor v noci strhol aj celú strechu hotela v Starej Lesnej. Bez elektriny zostali tisíce domácností. Nepriaznivým počasím utrpeli aj stromy v Tatrách. Celkové škody počítajú na státisíce eur.

Vietor vyčíňal na východe aj v Tatrách

Silný vietor vyvracal stromy a strhával strechy. Hasiči už viac ako 12 hodín zasahujú v rôznych krajoch Slovenska. Vyčíňanie vetra neobišlo ani Tatry a východ. V ranných hodinách tu zostalo takmer 8 900 odberných miest bez elektrickej energie. Hasiči zasahovali najmä v Prešovskom kraji. Pri Popradskom plese padli stromy na električkovú trať, pracovníci slovenských železníc dopoludnia odstraňovali stromy a snažili sa spojazdniť trať v tomto smere. Spadnutý strom odstraňovali aj v Tatranskej Štrbe, ktorý poškodil Ozubnicovú železničnú trať.

"Pracovníci jednotlivých ochranných obvodov ešte zisťujú rozsah škôd ktoré napáchal živel na lesných porastoch. Len v oblasti podspádov a tatranskej javoriny hlásili zatiaľ do tisíc kubíkov poškodeného dreva, presne čísla budú známe až keď sa nám lesníci vrátia z terénu," vyjadrila sa hovorkyňa Štátnych lesov TANAP Martina Petránová.

Vodiči ale musia byť aj v týchto hodinách opatrní, pretože v oblastí Tatier opäť nasnežilo. 

Ako to vyzeralo v lesoch TANAPU a pod Tatrami v reportáži TU: 

"Najviac výpadkov spôsobil opäť silný vietor, a to medzi 3:00 a 5:00 dnes nadránom," informovala Andrea Forbergerová z Východoslovenskej distribučnej. Najviac sú zasiahnuté lokality Poprad, Kežmarok, Svit, Ždiar, Podspády, Javorina, Veľká Franková, Osturňa, Matiašovce, Havka, Malý Slavkov, Rakúsy, Hnilec, Spišská Belá, Ostrovany, Šarišské Michaľany, Orkucany a Sabinov. Z rána hasiči zasahovali aj na hlavnom ťahu Smokovec - Poprad. Strom tu blokoval časť cesty. 

Známy park zostal zdevastovaný

Vietor sa prehnal aj Bardejovom. Desiatky popadaných stromov, strhnuté strechy a poškodené autá. Celkové škody odhadli na 150 tisíc eur.  Za obeť mu padli aj tieto ihličnany v historickom centre mesta. Promenádny park na skok od historického jadra zapísaného v UNESCO tak prišiel o časť svojej prírodnej výzdoby. V čase najväčšieho vetra tu v centre vzduchom lietala aj strešná krytina z jedného z domov.

V Bardejovskej Novej Vsi strhol vietor strechu tribúny na futbalovom ihrisku. Škody rátali aj na súkromnom majetku. Niektoré stromy padli na zaparkované autá. Jeden mohutný sa aj s koreňom vyvrátil a padol na budovu materskej školy, ktorú práve rekonštruujú.

Viac v reportáži TU:

Strecha z hotela lietala

Najväčšie škody v popradskom okrese napáchal vietor pravdepodobne v Starej Lesnej, kde z hotela strhol celú strechu. Letela desiatky metrov, zlomila stromy a spadla k chatkám na druhú stranu. Spadnutú strechu si všimla policajná hliadka, ktorá privolala hasičov. Ľuďom v hoteli sa našťastie nič nestalo. Vietor bol tak silný, že pri odtrhnutí strechy nebolo nič počuť. 

Pokojnejšia situácia bola v Košickom kraji, kde zasahovali pri spadnutých stromoch hasiči iba trikrát. Konkrétne v Gelnici, Mníšku nad Hnilcom a Sobranciach. Spadnuté elektrické vedenie odstraňovali v obci Rudňany v okrese Spišská Nová Ves. Ako však upozornil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru, počas víkendu absolvovali hasiči vyše 60 výjazdov k požiarom spôsobeným vypaľovaním trávy. "Väčšinou išlo o požiare v okolí rómskych osád," dodal operačný dôstojník.

Pozrite si jedinečné zábery z miesta, kde odletela strecha z hotela. Kritická bola situácia aj pri odstraňovaní stromov na električkovej a zubačkovej trati:

Najhoršia situácia je na strednom Slovensku

​Najhoršia situácia je ale na strednom Slovensku, konkrétne v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. V Žilinskom kraji je výpadkami elektriny zasiahnutých 26 obcí a miest v desiatich okresoch, v Banskobystrickom kraji je to 16 miest a obcí v ôsmich okresoch a v Trenčianskom kraji je v okrese Prievidza bez elektriky obec Horná Ves.

Popadané stromy sú v škôlkach, školách, ale aj na uliciach. Mnohí z nich nekúria už od druhej v noci, pritom vonkajšia teplota je iba okolo 4 stupne nad nulou. V domácnostiach majú zimu.

"Po extrémne veternej noci je bez elektriny asi 30-tisíc odberateľov. Zasiahnuté je celé stredné Slovensko. Mimo prevádzky je 400 trafostaníc. Najhoršia situácia je na Orave, Liptove, Podpoľaní a v severnom Honte,“ uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš s tým, že elektrikári sú v plnom nasadení a čaká ich náročný deň.

Na pávov sa zrútil 80-ročný strom

Dolný Kubín je plný padnutých stromov a o nič lepšie na tom nie je ani horná Orava. Tisícky domácností zostali bez elektriny, aj keď boli elektrikári celý deň v teréne, všetko sa im opraviť nepodarilo.  "Dnes aj v najbližších dňoch budú pri odstraňovaní kalamity pomáhať aj dobrovoľníci z Gymnázia," vyjadril sa Ján Prílepok, primátor Dolného Kubína. Obrovské popadané stromy boli na cyklotrase pri rieke Orava alebo pri hlavnej medzinárodnej ceste.
Táto noc bola ťažká aj pre pávov. Na ich volieru sa zrútil asi 80-ročný strom - topoľ. "Zničil časť konštrukcie, padal na bidlo v ktorom nocovali pávy a zabil dvoch pávov," poznamenal Jozef Macík, chovateľ mestských pávov. Museli pochytať 9 pávov a nájsť im dočasný domov. "Zatiaľ sú u pána, ktorý sa pre mesto o ne stará, ale jednou z možností je aj Záchranná stanica v Zázrivej," dodal primátor. 

Viac o tejto nepriaznivej situácii v reportáži TU:

Takto to dnes od skorých ranných hodín vyzerá na Orave: 

​Zásahy hasičov

Celkovo zasahovalo pri udalostiach takmer 310 hasičov. V Žilinskom kraji boli príslušníci vyslaní k 35 udalostiam.  Banskobystrickom kraji zasahovali hasiči spolu s členmi DHZO 33-krát. V Prešovskom kraji boli hasiči privolaní k 28 udalostiam. V Trenčianskom kraji zasahovali hasiči 14-krát a v Bratislavskom kraji bola ich pomoc potrebná 12-krát. Na odstraňovanie následkov silného vetra bolo nasadených 108 kusov hasičskej techniky.

Pozrite si rozhovor s meteorologičkou Miriam Jarošovov, ktorá rozprávala o sile vetra a počasí, ktoré nás čaká:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy