Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tisíce domácností zostali bez elektriny. SHMÚ vydal výstrahy pred silným vetrom
Zdielať na

Tisíce domácností zostali bez elektriny. SHMÚ vydal výstrahy pred silným vetrom

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V sobotu večer zasiahol viacero miest silný vietor. Viac ako 15 tisíc domácností na strednom Slovensku ostalo bez elektrickej energie. SHMÚ vydal výstrahu prvého a druhého stupňa pred silným vetrom aj na nedeľu a pondelok. Platiť bude pre viaceré kraje.

Od šiestej hodiny ráno vykonali v nedeľu hasiči pre nepriaznivé počasie už 23 výjazdov, pričom pri viacerých ešte stále zasahujú. Viac ako 50 príslušníkov HaZZ a členov DHZO pomáhalo najmä pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácii a zaparkovaných vozidiel, v niekoľkých prípadoch hasiči odstraňovali strhnuté strechy.

"Najvážnejšia situácia je v Žilinskom kraji, kde hasiči zasahovali už viac ako deväťkrát, a to najmä v okrese Liptovský Mikuláš. V Nitrianskom kraji boli hasiči v súvislosti s vetrom vyslaní k 5 prípadom. V Trenčianskom a Trnavskom kraji zasahovali hasiči doposiaľ štyrikrát. V Košickom kraji zasahuje 15 príslušníkov v súvislosti s vypaľovaním trávy v prírodnom prostredí, kde sa vplyvom silného vetra začal požiar rozširovať," informovala hovorkyňa hasičov Katarína Križanová. 

SHMÚ vydal výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na nedeľu a pondelok výstrahy pred silným vetrom. Výstraha 2. stupňa v nedeľu platí pre Bratislavský a Prešovský kraj. V ostatných krajoch platí výstraha 1. stupňa, pričom v oboch prípadoch od 11.00 hodiny do približne polnoci. 

V pondelok sa situácia veľmi nezmení. V noci platí pre Bratislavský a Prešovský kraj výstraha 2. stupňa. Od ranných hodín platí na celom Slovensku výstraha 1. stupňa do približne 9.00 hodiny ráno. 

"V noci mal vietor takú intenzitu, že vo viacerých regiónoch spôsobil výrazné výpadky elektriny," informoval hovorca hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš s tým, že SSD eviduje 15 porúch na úrovni vysokého napätia, mimo prevádzky je takmer 190 distribučných trafostaníc. Pohotovostní pracovníci intenzívne pracujú na odstraňovaní všetkých porúch. 

Najviac zasiahnutými oblasťami sú Liptov a južné okresy stredného Slovenska. Príčinou porúch sú najmä pretrhané vodiče alebo poškodené izolátory. Na viacerých miestach však stále len zisťujú a vyhľadávajú poruchy v teréne. "Vo všetkých prípadoch robí dispečing aj terénni pracovníci SSD všetko, čo je v ich silách, aby dodávku elektriny obnovili čo najskôr. V tých oblastiach, kde je to možné, zásobujú odberateľov z iných okruhov vedenia," uzavrel Gejdoš s tým, že kde sa to nedá, musia odberatelia čakať na odstránenie poruchy.

Pre silný vietor prišla rodina o strechu nad hlavou. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy