Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obyvateľov terorizujú jazdci na snežných skútroch. Situáciu rieši aj polícia
Zdielať na

Obyvateľov terorizujú jazdci na snežných skútroch. Situáciu rieši aj polícia

SUCHÁ HORA / Obyvateľov jednej z prihraničných slovenských obcí terorizujú práve poľskí turisti na snežných skútroch, ktorí prekračujú štátnu hranicu a jazdia po súkromných lesoch a poliach. Keď ich na to obyvatelia upozornia, zvyčajne sa dočkajú nielen urážok, ale aj hrozieb.

To, čo si Poliaci nemôžu dovoliť robiť doma, robia u nás na slovensko-poľskom pohraničí. Hovoríme o jazde na snežných skútroch po lesoch a poliach. Zábery na videu vznikli na našom spoločnom pohraničí. Jazdci na skútroch sa tu pravidelne premávajú. Svoje o tom vedia aj samotní Poliaci žijúci pri hranici. "Je to tu každú chvíľu hoci je to nelegálne. Jazdia všade, neriešia či je to súkromný pozemok, alebo les," vyjadril sa obyvateľ Poľska. 

Najväčší problém majú obyvatelia slovenskej obce Suchá Hora, ktorá leží priamo na slovensko-poľských hraniciach. Z jazdcov na skútroch majú strach. "Kde im ukážu, tam jazdia, no a nemôžu po poľských stranách, tak jazdia po našom. No veď prekáža to, každý tú ma pole, plašia zver, chodia si kde chcú, ako chcú," povedal obyvateľ obce. 

Jazda na skútroch je na poľskej strane veľmi obmedzená. Jazdiť nemôžu skoro nikde. "U nás sú skútre zakázané, je to veľké riziko pre lyžiarov," uviedol Milan Modla, majiteľ lyžiarskych svahov. "V Tatrách sú skútre úplne zakázané - ten zvuk ruší vzácne živočíchy," dodal Filip Zieba, ochranár TPN. 

Situáciu sa snaží riešiť aj slovenská polícia v spolupráci s obcou. Policajti na hraniciach už viackrát hliadkovali, nikoho, žiaľ, nechytili. "Boli však vo veľkom rozsahu zistené stopy po snežných skútroch tak na strane Poľskej republiky, ako aj na strane Slovenskej republiky, a to najmä na poliach a voľných priestranstvách, ale aj v lesnom poraste," vyjadril sa policajný hovorca Radko Moravčík. 

Stretnutie s poľskou stranou vrátane prevádzkovateľov skútrov iniciovala aj miestna samospráva. "Sme sa im snažili vysvetliť právne rámce, čo sa týka používania jazdy skútrov na Slovenskej strane. Boli informovaní o týchto veciach a po tomto stretnutí táto činnosť bola obmedzená," poznamenal Miloš Šustek, starosta obce Suchá Hora. 

Situáciu to zdá sa ale nevyriešilo. Iba pred niekoľkými dňami došlo prakticky na samotných hraniciach k zrážke dvoch snežných skútrov. "Zrazili sa pri obci Witow prakticky na hraniciach. Skútre sú zničené a muži majú vážne zranenia. Prípad vyšetrujeme," informoval o prípade Roman Wieczorek, hovorca polície Zakopane. 

Pred pár dňami došlo k nehode aj na Donovaloch. Muž tu na skútri vrazil do davu ľudí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy