Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Jazda s oranžovými majákmi sa nemusí vyplatiť, prednosť s nimi nezískate
Zdielať na

Jazda s oranžovými majákmi sa nemusí vyplatiť, prednosť s nimi nezískate

BRATISLAVA / Do redakcie TV JOJ sa k nám dostalo video, na ktorom vidieť vodiča, ktorý jazdí vysokou rýchlosťou so zapnutými oranžovými majákmi. Zaujímalo nás kto a za akých podmienok môže takéto majáky používať.

Výstražné svetlá oranžovej farby upravuje vyhláška ministerstva dopravy. Okrem vozidiel vykonávajúcich práce na ceste alebo vozidiel, ktoré prepravujú a doprevádzajú nadrozmerný náklad, je možné oranžové svetlá použiť počas jazdy aj pri vlečení pokazeného auta. "Vodič vozidla vybaveného zvláštnym výstražným svetlom oranžovej farby je povinný toto svetlo používať, ak by mohol svojou jazdou alebo pracovnou činnosťou ohroziť bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Oranžový maják nemá právo prednostnej jazdy, aj keď má zapnuté výstražné zvukové znamenia. Právo prednostnej jazdy dokonca nemáte ani vtedy, ak veziete v aute napríklad zraneného alebo rodiacu manželku. Trúbenie, zapínanie smeroviek alebo prepínanie diaľkových svetiel vás od pokuty nemusí ochrániť. "Vodiči nemôžu porušovať dopravné predpisy, v opačnom prípade musia počítať s tým, že ponesú následky minimálne v podobe sankcií," dodala Baloghová.

Na takéto prevozy si radšej zavolajte záchranárov, ktorí poskytnú zranenému adekvátnu lekársku pomoc a bezpečne ho prepravia do nemocnice. V krízovej situácii, ak ide o život, môžete na pomoc pri prevoze požiadať aj policajtov. "Každý vodič môže požiadať o sprevádzanie služobnými vozidlami Policajného zboru, ak to súvisí s plnením úloh Policajného zboru," povedala Baloghová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy