Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na juhu Slovenska riešia desaťtisíce exekučných prípadov. Pre ľudí museli zriadiť špeciálne centrum
Zdielať na

Na juhu Slovenska riešia desaťtisíce exekučných prípadov. Pre ľudí museli zriadiť špeciálne centrum

KOMÁRNO / Juh Slovenska začína byť zaplavený exekúciami. Len v komárňanskom okrese ide o desaťtisíce prípadov. Mnohí ľudia pri právnom riešení svojich problémov sa s materskou maďarčinou len ťažko orientujú v slovenských právnických formuláciách. Pomôcť by im malo nové centrum právnej pomoci.

Zoltán je jedným z prvých klientov novootvoreného centra právnej pomoci v Komárne, kde začal po rokoch riešiť osobný bankrot. "Môže prísť ktokoľvek nájde tu právne poradenstvo, úplne vo všetkom, okrem trestného práva , vrátane osobného bankrotu," vyjadrila sa Zuzana Kubovičová, poverená riadením centra právnej pomoci. 

 Pred 15 rokmi podpísal plnú moc, o ďalšie sa nestaral. "Chceli či by sa na mňa mohla napísať firma, aby sa na mňa dalo podnikať. Súhlasil som, nakoľko sa jednalo o príbuzných," porozprával žiadateľ o osobný bankrot Zoltán. Problém ale prišiel, keď si chcel kúpiť auto.  V banke mu prefinancovanie zamietli, pretože má vraj exekúcie. Zásielok od exekútorov pribúdalo, ale keďže nič nemal na mene, nič mu nevzali.  "Stále išlo o to, aby ten dotyčný mohol cezo mňa fungovať. Nechcel som podávať trestné oznámenie na príbuzných, a ani by som to právne nevedel vymôcť, nakoľko všade boli moje podpisy," pokračoval. 

"Tí ľudia sa nevedia vysporiadať nieže s tými svojimi problémami, ale keď majú nejakú bariéru jazykovú, nevedia sa dobre vyjadriť a tu sa môžeme hrať so slovíčkami, čo sú veľmi dôležité, lepšie sa im pomáha, keď sa vedia vyjadrovať vo svojom materinskom jazyku," poznamenal minister spravodlivosti Gábor Gál.  

Za služby Centra právnej pomoci zaplatí klient za hodinu právneho poradenstva 4,50. V prípade ak spĺňa podmienku do 1,4 násobku životného minima, advokáta platí centrum. "Základná právna rada spočíva tom, že sa ho snažíte usmerniť. Potrebujete vedieť, či je to na súd, alebo na podanie návrhu, alebo mu dáte vzor na vypísanie. Niektorí ľudia, ktorí lipnú na svojich sporoch už roky a snažíte sa im vysvetliť, že to už nemá naozaj zmysel to dnes riešiť na súde, lebo je to premlčané," dodala Kubovičová. 

Veľkým problém sú aj daňové exekúcie. Podnikatelia svoje daňové nedoplatky neriešia, úradníci zasahujú. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy