Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na kolóniu havranov striehnu laserom. Odborník ale tvrdí, že aj na to si po čase zvyknú
Zdielať na

Na kolóniu havranov striehnu laserom. Odborník ale tvrdí, že aj na to si po čase zvyknú

MICHALOVCE / Doteraz nič neprinútilo obrovskú kolóniu havranov v Michalovciach, aby opustila centrálny park. Len pomocou náhody, ľudia žijúci v ich susedstve zistili, že tieto vtáky sa extrémne boja laserových lúčov. Tie ich dokážu vyplašiť vo dne aj v noci. Miestni tak majú nádej, že si v parku konečne oddýchnu.

Havrany znepríjemňujú život najmä ľuďom, ktorí žijú v blízkosti parku. Najnovšie ich plašia laserom. Účinky laserového lúča na havrany už objavili aj odborníci. Na trhu sú dostupné automatické systémy, ktoré vysielajú svetlo. Vtáky sa zľaknú a hniezdo opustia. "Sú zrejme nejako citlivé na vlnovú dĺžku svetla a určite je to aj ten vizuálne agresívny efekt," povedal ornitológ SOS Birdlife Matej Repel. 

Samospráva Michaloviec zatiaľ o tejto technologickej novinke neuvažuje. Aj na základe dlhoročných skúseností tu preferujú osvedčenú metódu plašenia havranov. "Skúšali sme aj optické plašiče, naozaj si zatiaľ stojíme za tým, že najefektívnejšie je pre nás zhadzovanie hniezd v povolenom období," uviedla hovorkyňa Michaloviec Iveta Palečková. 

Domáci obyvatelia sledujú aktívny boj s havranmi už 10 rokov. Ak by laserová protizbraň na vtáky konečne zafungovala, park sa zmení na miesto oddychu.

Vyhnať havrany na trvalo z parku, je ale podľa ochranárov takmer nemožné. Dôvodom je ich inteligencia. Aj na laserové lúče si totiž pravdepodobne po čase zvyknú a svoje hniezda tu postavia opäť. "Inteligenciou sú na úrovni niekoľkoročného dieťaťa," uviedol Repel. 

V Senici zas ľudí trápia holuby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy