Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľudský mozog vie predpovedať budúcnosť. Vedci vedia, ako to funguje
Zdielať na

Ľudský mozog vie predpovedať budúcnosť. Vedci vedia, ako to funguje

BRATISLAVA / Ľudský mozog vie predpovedať budúcnosť, tvrdia to kalifornskí vedci, ktorí navyše preskúmali a objasnili mechanizmus ako to robí. Nie, neskúmali mozgy veštíc. Oveľa vhodnejšie sú na to mozgy športovcov, muzikantov alebo automobilových pretekárov. Dokážu obdivuhodne presne a včas predvídať, kam poletí lopta alebo čo urobí súper. Vedci zistili, že mozog na to používa dve oddelené oblasti a dôležitú úlohu pritom zohráva rytmus.

Vedci z Kalifornskej univerzity dospeli k záveru, že mozog na predpovedanie budúcnosti používa dve nezávislé oblasti mozgu. "Bazálne ganglie integrujú pocity, myšlienky a pohyby," povedal psychológ Robert Krause.

Ich hlavnou funkciou je rytmické časovanie a druhou oblasťou je takzvaný mozoček, ktorého úlohou je načasovať veci na základe spomienok a minulej skúsenosti. "Je známy tým, že je zodpovedný za rovnováhu," dodal Krause.

Činnosť týchto dvoch oblastí potom dokáže načasovať a skoordinovať pohyby s predpokladanou udalosťou, napríklad zachytiť padajúci predmet alebo sa vyhnúť zrážke s autom. "Sú to stotiny sekundy, ktoré prebiehajú na úrovni neuropsychologickej ešte predtým, ako je to sprístupnené našej vedomej mysli," dodal Krause. 

Vtedy sme už len pozorovateľmi toho, čo sa deje a čo robíme automaticky. Nie vždy ale robíme veci, ktoré si vedome želáme. "Veľa vecí prebieha na podprahovej úrovni, ktorú si my neuvedomujeme preto, aby sme neboli preťažení," dodal Krause.

Pokiaľ sa vám často stávajú nepríjemné veci, ktoré vám predpovedal váš mozog, nezúfajte, dá sa s tým niečo robiť a otočiť to vo svoj vlastný prospech. "S tým sa často pracuje, lebo ľudia sú nastavení nejako pozitívne, alebo negatívne a často sa od toho odvíja ich budúcnosť," uviedla etikoterapeutka Jana Mladá. 

Nastavenie zvyčajne pochádza z detstva. Preťať a preprogramovať túto slučku je možné, ale chvíľu to trvá. "Hovorí sa, že obnova nervových spojení trvá aj 90 dní," dodala Mladá. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články