Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dcéra Tugendhatovcov je proti filmu Sklenená izba. Pre TV JOJ povedala dôvod
Zdielať na

Dcéra Tugendhatovcov je proti filmu Sklenená izba. Pre TV JOJ povedala dôvod

BRNO / Do českých a slovenských kín sa už o pár dní dostane film Sklenená izba. Nakrútili ho na motívy rovnomenného románu a takmer celý sa odohráva v legendárnej vile Tugendhat v Brne. Proti knihe aj filmu ale od začiatku ostro vystupuje dcéra pôvodných majiteľov vily. Výhrady povedala v exkluzívnom rozhovore pre TV JOJ.

Napriek tomu, že autor knihy Sklenená izba ako aj tvorcovia filmovej adaptácie zdôrazňujú, že ide len o fikciu zasadenú do prostredia architektonickej ikony, časť dedičov rodiny Tugendhat je proti obom dielam. Tvrdia, že poškodzuje dobré meno rodiny. "Našu rodinu vyvlastnili a teraz jej chcú vziať aj jej dejiny. To ma hnevá, aj keď viem, že s tým nič nespravím," povedala dcéra Fritza a Gréty Tugendhat Daniela Hammer-Tugendhat.

Rodina Tugendhat žila v najmodernejšej vile svojej doby len osem rokov, potom ju bola nútená opustiť. Farebné fotografie, čo bola v 30. rokoch mimoriadna vzácnosť, fotil a vyvolal Fritz Tugendhat vo svojom dome v Brne. Daniela Hammer-Tugendhat sa narodila až v emigrácii vo venezuelskom Caracase. Bola pritom, keď sa jej mama prvýkrát od úteku pred nacistami vrátila do domu, ktorý si s manželom vysnívali. "Vilu som prvýkrát navštívila spolu s mojou mamou, v rokoch 1969 a 1970. Mama tam bola prvýkrát od druhej svetovej vojny. Mala tam aj veľmi dôležitú prednášku, kde hovorila o mnohých veciach, ktoré o vile nikto okrem nej nevedel," povedala Daniela Hammer-Tugendhat. 

Deti staviteľov v prvom kole reštitúcií v 90. rokoch nepožiadali o navrátenie vily. "Pretože nikto z nás by v dome nebýval, nikto z nás by ho nechcel predať. Išlo nám len o jediné, aby sa vila v dobre zachovanom stave sprístupnila verejnosti," dodala Hammer-Tugendhat.

Dlhé roky chátrala

Vila dlhé roky chátrala a tak sa dediči rodiny Tugendhat predsa len pokúsili získať dom späť. Súčasná primátorka si pamätá ako sa pred niekoľkými rokmi na mestskom zastupiteľstve v Brne hlasovalo o tom, či vrátiť vilu Tugendhat dedičom. Návrh neprešiel. "Chápem postoj rodiny Tugendhat, ktorá má za to, že nie je dobré, aby história ich rodiny bola prerozprávaná nejako inak, ale skutočne si myslím, že tu je aj čitateľom aj divákom jasné, že nejde o konkrétny životný príbeh tejto rodiny," uviedla primátorka Brna Markéta Vaňková. "Ten román, podľa ktorého je naša filmová adaptácia je vlastne fiktívna história, ktorá sa nikdy nestala," povedal producent filmu Sklenená izba Rudolf Biermann. 

Daniela Hammer-Tugendhat však tento argument nepovažuje za dostatočný. "Postavy príbehu sú neskutočne sexualizované. Poznám svojich rodičov a viem, že by im nemohli viac ublížiť ako im pripísať takéto veci. Vy by ste sa tešili, keby niekto šíril klamstvá o vašich rodičoch? Nedokážem si to predstaviť," uviedla Hammer-Tugendhat. Pani Daniela preto napísala vedeniu mesta Brno otvorený list, v ktorom žiadala, aby film finančne nepodporili. Neuspela.

"Mesto Brno sa rozhodlo podporiť financovanie filmu Sklenená izba sumou 4,3 milióna korún, a to z toho dôvodu, že sme presvedčení o tom, že tento film záujem nielen o vilu, ale aj pre mesto Brno," dodala Vaňková. "Najmä kurátori a vedenia mesta by mali aspoň úprimne povedať: nejde nám o rodinu, chceme na filme zarobiť a chceme byť ešte viac slávni, ale naozajstná rodina nám je ukradnutá. Keby rešpektovali rodinu, ani nie tak nás, ako našich rodičov, tak by to neurobili," uviedla Hammer-Tugendhat.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy