Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sezóna kliešťov už začala. Malým parazitom stačili prvé slnečné lúče
Zdielať na

Sezóna kliešťov už začala. Malým parazitom stačili prvé slnečné lúče

BRATISLAVA / Po návrate z prírody už ľudia v niektorých prípadoch vyťahovali kliešte. Jarné nástrahy sú tu s časovým predstihom. Malým parazitom podľa odborníčky stačia slnečné lúče a osem stupňov nad nulou. Začiatok sezóny pre kliešte je pritom podľa učebníc až v apríli.

"Náš najznámejší kliešť obyčajný môže byť v tomto období už aktívny," uviedla Mária Kazimírová, vedecká pracovníčka SAV. Odborníčka súhlasí s tým, že je to priskoro, ale možné je, že kliešte sú aktívne už takto skoro na jar. "Sú tie takzvané krivky populačnej dynamiky kliešťov, povedzme od apríla do júna, čiže to sú tie vrcholy aktivity, ale keď je teplo, tak dokonca aj v januári alebo decembri môžu byť. Závisí to od teploty," vysvetlila Mária Kazimírová.

​Aj keď jarná tráva ešte nie je a listy tiež zelené nie sú, tento parazit prežije aj v ihličnatých lesoch či na miestach s bohatou krovinou. Nie všetky, ale značná časť z nich prenáša lymskú boreliózu. V Bratislavskom kraji je 20 až 30 percent kliešťov infikovaných boreliózou. "Počas prvej fázy sú badateľné kožné zmeny. V mieste uštipnutia sa vytvorí červenkastá škvrna, pridruží sa takisto aj únava, bolesť hlavy, zvýšená teplota, bolesť svalov a kĺbov," objasnila Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ. Výskyt boreliózy a výskyt klieštovej encefalitídy je pritom neporovnateľný. Desaťkrát viac ľudí počas minulého roka ochorelo na boreliózu. "Počas minulého roka bolo nahlásených 157 prípadov ochorení na kliešťovú encefalitídu a 981 prípadov ochorení lymskej boreliózy, ktorá sa lieči antibiotikami a neexistuje v súčastnosti proti nej očkovanie," povedala Daša Račková.

Zostáva preto len zvýšená opatrnosť a to po každom návrate z prírody. "Keby vám ostala hlavička v koži, tak pre istotu môžete navštíviť lekára. Ale pokiaľ si ho viete pekne vytiahnuť, tak netreba," dodala Mária Kazimírová

Súvisiace články