Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nemajú brankára a hracia plocha sa im občas roztápa. Reč je o rybníkovom hokeji
Zdielať na

Nemajú brankára a hracia plocha sa im občas roztápa. Reč je o rybníkovom hokeji

BRATISLAVA / Výrazné oteplenie ničí športoviská rybníkovým hokejistom. Prezident Slovenskej asociácie rybníkového hokeja Matúš Kočiš ale tvrdí, že sa dajú nájsť miesta, kde sa dá športovať aj napriek teplejšiemu počasiu.

Rybníkový šport je gentlemanský bezkontaktný šport, pri ktorom proti sebe nastupujú štyria hráči. Pri rybníkovom hokeji nie je brankár, no brána je vysoká len 29 centimetrov a dlhá je 1,83 metrov. "Väčšina hráčov patrí medzi bývalých hokejistov, ktorí skončili profesionálnu kariéru, no chcú nejako pokračovať ďalej," uviedol rybníkový hokejista Michal Tonhauser, podľa ktorého je tento šport založený prevažne na technike hráčov. 

Domovskou krajinou rybníkového hokeja je Kanada, vznikol v meste Plaster Rock. Na Majstrovstvách sveta v Rybníková hokeji 2019 v Kanade sa kvalifikujú z každej krajiny iba najlepšie tímy.

Prvý ročník Majstrovstiev sveta sa uskutočnil v roku 2002 a zúčastnilo sa ho 40 tímov. Základná časť 17.ročníka Majstrovstiev sveta v Rybníkovom hokeji v Plaster Rocku sa hrá štyri dni. Na Slovensku je 10 tímov.

Úctyhodný je aj mediálny záujem o tejto šport. Turnaj vysielajú hlavné kanadské a americké televízie a denníky, ako napríklad CBC, Washington Post, New York Times, Wall Street Journal, Time Magazine, Sports Illustrated či Readers Digest.

Súvisiace články