Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na východe zúri chrípka. Zatvorili školy, chorých je viac ako 12 000 ľudí
Zdielať na

Na východe zúri chrípka. Zatvorili školy, chorých je viac ako 12 000 ľudí

PREŠOV / V Prešovskom kraji útočí chrípka, v regióne zatvárajú školy aj škôlky. Podľa epidemiológov bude chorých ešte pribúdať. Najviac zatvorených škôl bolo za posledný týždeň v okrese Humenné. Hygienici už vydali aj odporúčania pre nemocnice, aby zvážili vstup návštev na niektoré oddelenia.

Chorobnosť v Prešovskom kraji stúpa. Počet chorých na akútne respiračné ochorenia a chrípku stúpol od minulého týždňa o viac ako 68 percent. "Aj v našom regióne v Humennom, v Snine a v Medzilaborciach sme zaznamenali stúpajúci trend akútnych respiračných ochorení. Bolo zatvorených osem základných škôl a desať materských škôl," povedala epidemiologička regionálneho Úradu verejného zdravotníctva v Humennom Lenka Lesňáková. 

Podľa regionálneho úradu verejného zdravotníctva bude chorých aj počas nasledujúceho týždňa pribúdať. Regionálny úrad v Prešove eviduje momentálne vyše 12 600 chorých. "V nemocnici v Humennom, v Snine a v Špecializovanej nemocnici v Humennom sme odporúčali zakázať návštevy hlavne na rizikových oddeleniach. Cieľom je znížiť prenos respiračných ochorení," dodala Lesňáková.

Chrípka nehrozí len v Prešovskom kraji, ale na celom Slovensku. Počet chorých z týždňa na týždeň narastá. Podľa aktuálnych informácií je najvyššia chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia v Trnavskom kraji. Najviac akútnych respiračných ochorení zaznamenali v Bratislavskom kraji. Najviac chorých je medzi deťmi do päť rokov. Z dôvodu vysokej chorobnosti minulý týždeň zatvorili na celom Slovensku dokopy 190 škôlok a škôl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy