Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V domove sociálnych služieb mal znásilniť klientku, pred rokmi nevlastnú dcéru
Zdielať na

V domove sociálnych služieb mal znásilniť klientku, pred rokmi nevlastnú dcéru

MEDZILABORCE / Domovom sociálnych služieb v okrese Medzilaborce otriasa už niekoľko dní škandál pre sexuálne násilie a znásilnenie. Toho sa mal podľa polície dopustiť zamestnanec zariadenia. V tomto domove sú umiestnení aj ľudia s mentálnym postihnutím a obeťou má byť jedna z klientiek. Obvinený muž sa pre tento prípad postavil pred sudcu Okresného súdu v Humennom. Znásilniť mal pred rokmi aj svoju nevlastnú 9- ročnú dcéru.

Prípad sexuálneho násilia otriasol domovom sociálnych služieb v okrese Medzilaborce ešte minulý týždeň. Podľa obvinenia mala byť obeťou sexuálneho násilia až znásilnenia jedna z klientiek zariadenia. "Humenským vyšetrovateľom bolo vznesené obvinenie 51- ročnému mužovi z Medzilaboriec za zločin sexuálne násilie a zločina znásilnenie," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Obvinený muž sa v utorok postavil pred sudcu Okresného súdu v Humennom. "Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Humenné vzal obvineného z trestného činu sexuálne násilie v súbehu s trestným činom znásilnenie do väzby na základe dôvodnej obavy, že by obvinený mohol pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť skutočnosti, závažných pre trestné stíhanie," informovala hovorkyňa Krajského súdu Ivana Petrufová. 

A tiež z dôvodu, že by mohol pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Rozhodnutie Okresného súdu Humenné je právoplatné. V ďalších dňoch prokuratúra rozhodne, či na obvineného bude podaná obžaloba.

Zneužívať mal aj nevlastnú dcéru

Televízia JOJ na obvineného upozorňovala ešte vlani v auguste. Ten istý muž mal totiž zneužívať aj nevlastnú 9-ročnú dcérku. Jej starí rodičia sa vtedy pýtali, ako je možné, že ho polícia stíha na slobode, keď už bol raz za iný sexuálny delikt právoplatne odsúdený. Vyšetrovateľka však vtedy dôvody na väzbu nevidela.

Za sexuálny delikt mal muž problémy so zákonom aj v minulosti. V roku 2005 bol Okresným súdom vo Svidníku právoplatne odsúdený z pokračujúceho trestného činu znásilnenia v súbehu s trestným činom sexuálneho zneužívania. Dostal 7 ročný trest odňatia slobody v prvej nápravno-výchovnej skupine. "Uznesením Krajského súdu v Prešove bol odsúdený za splnenia zákonných podmienok v roku 2009 podmienečne prepustený na slobodu za súčasného uloženia mu skúšobnej doby v trvaní piatich rokov," vyjadrila sa ďalej hovorkyňa súdu Ivana Petrufová. 

Opletačky so zákonom sa tým však neskončili. Na políciu sa obrátil starý otec 9-ročného dievčatka. To je nevlastnou dcérou obvineného. Starým rodičom sa zverilo, že otčim ju mal zneužívať. Po vznesení obvinenia muža stíhali na slobode. Návrh na vzatie do väzby vyšetrovateľka prokurátorovi nepodala. Príbuzní údajne zneužívaného dievčatka už vtedy hovorili o zlyhaní polície a upozorňovali na jeho opakované porušenie zákona.

"Vyšetrovateľ policajného zboru je vo veciach, ktoré vyšetruje procesne samostatný, a z vykonaného dokazovania nevyplynuli dôvody väzobného stíhania," píše sa v stanovisku OR PZ Humenné. Rozhodnutie o stíhaní na slobode sa ani po opakovaných upozorneniach nezmenilo. A po pár mesiacoch prišlo ďalšie obvinenie zo sexuálneho deliktu. Kým vyšetrovanie nového skutku je na začiatku, prípad zneužívania 9-ročného dievčatka má na stole sudca. Na konanie bude muž čakať vo väzbe. "Okresný súd Humenné vedie vo vzťahu k obvinenému trestné konanie o obžalobe z trestného činu sexuálne zneužívanie," dodala Petrufová. 

Pozrite si reportáž o prípade, kedy malých futbalistov mal zneužívať ich tréner:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy