Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cvičiť či necvičiť? Otázka, ktorú si kladú mnohé ženy počas tehotenstva
Zdielať na

Cvičiť či necvičiť? Otázka, ktorú si kladú mnohé ženy počas tehotenstva

PRIEVIDZA / Mnohé budúce mamičky váhajú či cvičiť v tehotenstve, alebo necvičiť. Odpoveď lekárov na túto otázku znie áno. Ale treba to vraj robiť s mierou. Najideálnejšie je plávanie či prechádzky.

Pani Majka bude onedlho rodiť, napriek tomu chodí pravidelne do posilňovne. "Ja som cvičila aj predtým a keď som sa cítila dobre, tak som bola rada, že môžem pokračovať v cvičení," uviedla budúca mamička Majka. Ako prvorodička sa spočiatku bála, ako sa s tehotenstvom popasuje. Keďže nemá žiadne zdravotné problémy, rozhodla sa v cvičení pokračovať. "Prvé tri mesiace je dôležité najmä kardio, cvičíme aj ruky," objasnil tréner Pavol Guba. Neskôr počet cvikov zvyšujú a postupne zaťažujú všetky partie. "Brucho je trošku obtiažnejšie. Posilňujeme len bočné svaly a hlboké svalstvo, ktoré začína na panvovom dne a je dôležité aj pri pôrode," dodal Pavol Guba. "Keď to robí s ľahkými váhami, dokonca svaly ktoré bude potrebovať pri pôrode, tak to doporučujem," potvrdil aj primár gynekologického oddelenia nemocnice Bojnice, Jozef Ďurčenka.

​Podľa lekára ale treba cvičiť s mierou a najmä pod dohľadom skúseného trénera. "Cieľom je posilnenie svalstva a mierne schudnutie," uviedol tréner. "Je to lepšie, človek sa hýbe a dúfam, že mi to pomôže pri pôrode," potvrdila aj budúca mamička. 

Pohyb lekári tehotným ženám jednoznačne odporúčajú. Okrem posilňovne je ideálne plávanie a prechádzky. Sú však aj aktivity ktorým by sa radšej mali vyhnúť. "Neodporúča sa mamičkám robiť také športy, pri ktorých si môžu zraniť brucho, loptové hry, lyžovanie, džudo," dodal Jozef Ďurčenka.

Ak chcete vedieť, ako je to s domácimi miláčikmi počas tehotenstva, pozrite si aj nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články