Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za vraždu predavačky si odpyká 18 rokov, na polícii najprv tvrdil, že ju chcel zachrániť
Zdielať na

Za vraždu predavačky si odpyká 18 rokov, na polícii najprv tvrdil, že ju chcel zachrániť

PRAHA / Za brutálnu vraždu vietnamskej predavačky v Česku zo začiatku minulého roka si vrah odpyká 18 rokov. S konečnou platnosťou o tom rozhodol Najvyšší súd v Prahe. Štyridsaťročný muž vraždu sám polícii oznámil. Tvrdil pri tom, že je druhou obeťou prepadnutia a že sa ženu snažil zachrániť.

"Čo mi to urobili? Bol to najlepší človek. Nikomu neublížila. Bez nej sa mi nechce žiť," povedal manžel zavraždenej predavačky Chan Tan Chu. Jeho manželka Chan Liu Chen bola predavačkou v obchode, ktorý si spolu vysnívali. Potraviny vo Vratislavicích ale prepadol muž a ženu zavraždil.

V nasledujúcich dňoch po vražde sa ukázalo, že vrahom bol muž, ktorý prepadnutie nahlásil. Tvrdil, že predavačku bránil a že jeho samého útočník zranil. Povedal, že ležal v nemocnici a podstúpil operáciu. Pred súdom v Liberci vypovedať odmietol, no polícii sa priznal. Predavačku ubodal 12 ranami nožom, keďže sa bránila, bil ju aj fľašou od piva. Muž tvrdil, že potreboval zaplatiť nájom 5000 korún v ubytovni, ktorá sa nachádzala len pár stoviek metrov od obchodu.

Rozsudok znel 18 rokov väzenia za obzvlášť surovú vraždu. Potvrdil ho aj vrchný súd v Prahe, kam vrah Václav Matouš neprišiel. "Je to trest úplne primeraný. Je to trest, ktorý bol vymeraný v rámci trestnej sadzby od 15 do 20 rokov, prípadne trestom výnimočným," povedal sudca Vrchného súdu v Prahe Martin Zelenka.

Sudca znížil výšku odškodného pozostalým z dvoch miliónov na 750 000, no sprísnil typ väznice. Rozsudok je právoplatný. 

Prednedávnom napadli predavačku aj na východe Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy