Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kedysi bol obávaným bossom košického podsvetia, teraz vydal spoza mreží detskú knihu
Zdielať na

Kedysi bol obávaným bossom košického podsvetia, teraz vydal spoza mreží detskú knihu

KOŠICE/BRATISLAVA / Jeden z obávaných bossov košického podsvetia píše knihy pre deti. Dušan Borženský nedávno spoza mreží vydal svoj literárny debut. Útla knižka sa v priebehu mesiaca vypredala. Tak ako hlavný hrdina aj kedysi obávaný Borža sníva o slobode. V piatok ho okresný súd prepustil na slobodu, no prokurátor sa odvolal. Borženský si tak musí počkať ešte na rozhodnutie krajského súdu.

Štyridsaťosemročný Borža si odpykáva trest za spoluúčasť pri troch vraždách. Súd mu ešte v roku 2000 vymeral 23 rokov. Čas za mrežami si kráti písaním. "Verím, že touto kvapkou v mori oslovím mladšiu generáciu, ktorá by chcela ísť cestou, kde sa zarábajú veľké, avšak krvavé peniaze, ktoré mi vzali všetko," povedal Dušan Borženský.

Príbeh o mravčekovi vydalo občianske združenie Maják nádeje v náklade 500 kusov a v priebehu jediného mesiaca sa vraj kniha vypredala. Výťažok z predaja putoval pre rodiny v núdzi. "Vznikol taký súbor rozprávok. Rozhodli sme sa, že ich dáme päť, každé dva mesiace novú. Základným posolstvom tejto rozprávky je výber správnych priateľov," uviedla spoluautorka knihy a riaditeľka občianskeho združenia Maják nádeje Soňa Vancáková. 

Borža ako jeden z mála prežil vojnu mafiánskych gangov z 90. rokov minulého storočia. Narozdiel od Róberta Holuba či Karola Kolárika sa tesne vyhol atentátu na svoju osobu. Policajti ho zadržali na úteku v Česku. "Ja som sa vo svojej praxi nestretol s človekom, ktorý by sa tak úprimne snažil o zmenu," uviedol obhajca Borženského Tibor Bácso. 

Literárne ambície mali v minulosti aj iní známi muži slovenského podsvetia. Jozef Roháč, ktorý si odpykáva doživotný trest v Maďarsku, v mladosti písal poviedky, čo zaujali aj niektorých renomovaných autorov. Údajný šéf bytovej mafie Jozef Drag začal tvoriť za mrežami a stihol vydať už tri zaujímavé tituly z prostredia zločinu. Dobre sa predávala aj kniha bývalého banskobystrického bossa Mikuláša Černáka.

Borženský si na verdikt o svojom prepustení ešte počká. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy